Не може да не сте забелязали количката, от която хвърчаха пари по време на първото у нас Red Bull Soapbox състезание.

Това е Skimmy. Направена от желязо и PVC, тя се вмъква точно в рамките на позволените от организаторите 80 кг.

Най-скъпата й част е истински спортен волан. А иначе екипът си признава, че е използвал и доста нетрадиционни подръчни материали, сред които шишове за барбекю.

Всъщност, тим Skimmy е повече от колоритен. Той се състои от баба и трима крадци, които преди старта на състезанието се впуснаха в ожесточена гонитба за една пенсия.

Тя и дизайнът на колата им донесоха 49 от възможните 50 точки за оригиналност от журито на състезанието.

И то само защото екипът имаше неблагоразумието да предложи няколко банкноти подкуп на най-добрата ни сноубордистка Сани Жекова, която смени десетката си с деветка.

Реалните хора, които стоят зад Skimmy, всъщност са изобретатели, но в съвсем различна област. Те са създателите на уникален в световен мащаб стикер, който пази банковите карти от скимиране.

Продуктът, наречен SkimProt, е носител на престижна американска награда за иновации и може да се намери на пазара у нас.

Въпреки че работата по Skimmy не им отнема толкова време, колкото тази по стикера, тя продължава повече от очакваното – близо два месеца.

През това време екипът се сблъсква с много препятствия. При първия тест на количката забравят да заварят седалката на шофьора и той се озовава под гумите й.

Вторият опит също не протича по вода. Пропускат да завият един от болтовете и губят колело по трасето. Налагат се промени и в екипа, след като се оказва, че единственият представител на нежния пол очаква наследник.

Skimmy обаче е готова навреме и успява да премине през второто най-стръмно в света трасе за подобни състезания, каквото е българското, без сериозни структурни нарушения.

Екипът обаче не се радва дълго на успеха си. Само денонощие след състезанието колата е открадната от парка, в който е изложена.

Явно създателите на SkimProt не са взели предвид, че железните конструкции у нас са със същата притегателна сила за крадците, каквато имат и парите в банковите ни карти.

Но за тях поне има стикер.