Кеш или с карта ще платите? Българите все още предпочитат в брой, а една от основните причини е страхът от кражба. Основание за предпазливост има, тъй като българските апаши са сред световните първенци по кражби на банкови данни. Как могат да ви оберат?

Скимирането е кражба на данни от магнитната лента на кредитни и дебитни карти. То става с устройство, прикрепено върху банкомат или ПОС терминал. Скимерът е незабележим и изглежда като част от терминала, предупреждава вестник "Труд".

При поставянето на карта в банкомата данните или се записват, или се предават по радио канал от скимера. За успешното осъществяване на трансакция обаче е необходим и ПИН кодът. Мошениците се сдобиват с него по два начина - като заснемат кода с микрокамера, вградена в банкомата, или като поставят на банкомата фалшива клавиатура, която запомня комбинациите.

Копирането на информацията не отнема повече от 30 секунди. С присвоените данни се изготвя карта дубликат. С нея крадците пазаруват и теглят пари по целия свят за чужда сметка.

При плащане на каса или в търговски обект скимирането няма как да стане без участието на човек от персонала.

Ако кражбите със скимиращи устройства се докажат, загубите са за сметка на банката. Трезорите възстановяват откраднатата сума в срок до 21 дни. Това не важи, ако има доказателства, че потребителят е виновен за издаването на ПИН кода си, тъй като не е закривал клавиатурата с ръка, държал е комбинацията на лист заедно с картата или пък е казал кода на друг човек.

В този случай клиентът поема загуба до 300 лв. за своя сметка. Ако човек умишлено или поради груба небрежност не спази някои от правилата за употреба на картата, или ако се опитва да измами банката, губи цялата изтеглена сума.

По-безопасната алтернатива на картите с магнитна лента са тези с чип. Информацията в тях е криптирана, а устройствата за разбиване на защитите са прекалено скъпи. Все още обаче банките у нас издават комбинирани карти, в които информацията се съхранява едновременно на чип и на лента. Причината е, че не всички банкомати и ПОС терминали приемат карти с чип.

За по-голяма защита на данните неотдавна българска банка, съвместно с VISA Европа, започна да предлага дебитна карта с миникомпютър. На нея има вградени дисплей, клавиатура и токън (генератор на еднократно валидни пароли). Генерираните пароли се ползват за сигурен вход и онлайн банкиране.

На магнитната лента на картата не се записва информация. Така се елиминира възможността данните да бъдат копирани от скимиращи устройства.

Компютърът в картата генерира еднократна уникална комбинация от цифри, валидна за вход в онлайн банкиране или за потвърждаване на плащания в интернет, което я прави сигурна за използване.

Дори данните на собственика да са откраднати, крадците по никакъв начин не могат да се доберат до валидния код, който активира плащането, тъй като той се променя след всяка онлайн трансакция и важи само за 30 секунди.

Основно предимство на картите е високата сигурност при плащания в интернет. С нея клиентите могат да банкират през мобилни телефони, таблети и компютри, като не се налага да помнят безброй пароли за различни достъпи.

Българска лепенка пази от бандити

Българи изобретиха лепенка, възпрепятстваща кражбата на данни от банкови карти чрез скимиращи устройства. Нововъведението се нарича SkimРrot и се залепва върху магнитната лента на банковата карта.

Стикерът обаче работи само при банкови карти, съдържащи и магнитна лента, и микрочип. Веднъж залепен на магнитната лента, SkimProt предпазва всички данни по начин, който не може да бъде пробит от съществуващите скиминг устройства.

Лепенката се състои от четири слоя, които предпазват данните, записани на магнитната лента. А сервизен код, зададен в третия слой, насочва банкоматите и ПОС терминалите да приемат банкови данни единствено от микрочипа на пластиката, за да се осъществят трансакции.

По този начин, ако на банкомата има инсталирано скимиращо устройство, лепенката предпазва картата от копиране. Така дори престъпниците да са записали ПИН кода на картодържателя, те не разполагат с достатъчно данни, за да извършат превод, тъй като няма да са получили номера на самата карта.

SkimProt не променя банковата карта и не пречи да функционира нормално. Върши работа при всички банкови карти, банкомати и ПОС терминали, пригодени за работа с чип карти. Когато плащате в търговски обекти с карта, снабдена със SkimProt, трябва да я поставяте в улея на терминала, четящ чипове. Трансакцията няма да е успешна, ако картата бъде прекарана през процепа, четящ магнитните ленти, тъй като информацията няма как да бъде прочетена.

Проблем с трансакциите може да се получи единствено ако стикерът е залепен неправилно или целостта му е нарушена. Тогава съществува опасност банкоматът да приеме банковата карта и дори да я задържи.

Ако собственикът улучи банкомат, разчитащ единствено карти с магнитна лента, има две възможности пред себе си. Едната е да отлепи лепенката и да извърши трансакция с риск картата му да бъде скимирана. Другата е да потърси банкомат, който работи с чип карти.

Лепенката се продава във вериги магазини за техника, по бензиностанции и по интернет сайтовете, а цената е 9.90 лв.

Залепен веднъж на магнитната лента на картата, стикерът може да се използва продължително. Не се препоръчва повторно използване на веднъж отлепена по някакъв повод лепенка.

SkimРrot се подменя, когато целостта му се наруши или започне да се разлепва. Ако не бъде сменен, може да доведе да проблем в банкомата.
Родното изобретение няма аналог в света и вече има международен патент.

3D защита дава високо ниво на сигурност

Високо ниво на сигурност при онлайн плащания осигурява т.нар. 3D защита. Ползвайки услугата, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания през интернет - номер и валидност на картата, име на притежателя и код, е необходимо да въведете и собствена 3D парола (комбинация от букви и цифри).

3D защитата не решава изцяло проблемите, свързани с кражбата на данни за кредитна карта, но има едно основно предимство - според правилата на VISA и MasterCard за регистрираните картодържатели при оспорване на плащане към търговец, който не е 3D защитен (например офшорни уебсайтове за източване на средства), спорът се решава в полза на картодържателя.

Това означава, че ако ви източат парите през сайтове, а сте регистрирани по 3D защита, ще можете лесно да оспорите кражбата и да получите обратно средствата си.

За да ползвате услугата, трябва да се регистрирате в обслужващата ви банка. Там ще получите временна парола, която е валидна 72 часа. Услугата е достъпна и през някои банкомати.

За да получите персонална 3D парола, е необходимо да регистрирате избраната банкова карта, като използвате временния код. Постоянната парола трябва да бъде буквено-цифрена с дължина между 6 и 12 символа.

За да разберете дали търговецът е регистриран за 3D защита, той трябва да има знак Verified by Visa, MasterCard SecureCode, J/Secure и American Express SafeKey.

Броят на българските търговци, поддържащи услугата 3D защита, към момента е около 1000 и непрекъснато расте.