Търговията на борсата ме направи милионер, когато бях на 21 г., а сега, в последните няколко години, уча други хора на правилата на играта, пише щатският инвеститор Тимъти Сайкс в Huffington Post.

Спечелил съм над 4 млн. долара от търговия с акции, но по-важното е, че през последните няколко месеца двама от моите ученици минаха границата от 1 млн. долара печалба.

Независимо от това колко видеоуроци, блог постове, уебинари и сигнали за търговия издавам и пиша, прекалено много от моите ученици правят едни и същи грешки, което им пречи да издигнат акаунтите си до следващото ниво.

Най-голямата грешка, която виждам начинаещите трейдъри да правят, е, че не ограничават загубите си бързо. Вместо това тяхното его поема контрол над нещата, те отказват да признаят, че са сгрешили и в крайна сметка малките загуби стават унищожителни в емоционално и финансово отношение.

Това е и моето най-важно правило за търговия – да ограничавам загубите си бързо, което означава, че понякога изпускам големи движения, след като се окаже, че съм прав точно след като съм излязъл от дадена позиция. Правя това обаче, за да се предпазя от излагането на моя акаунт и самоувереност в позиция, която да ме доведе до катастрофа, казва Сайкс

Той също така е помолил няколко негови приятели мултимилионери, които търгуват, да споделят коя е най-голямата грешка, която виждат да се прави, както и основното им правило за успех.

Грег, известен още като LX21, е заработил близо 11 млн. долара и казва:

Да търгуваш без доказана стратегия е най-голямата грешка, която виждам. Пазарът е много конкурентен и на него има много опитни играчи, които са готови да ти вземат парите.

Трейдърите и инвеститорите трябва да наклонят шанса на своя страна, ако искат да успеят. Първото нещо, което всеки инвеститор или трейдър трябва да направи, преди да рискува парите си, е да си намери стратегия, която дава положителни резултати.

Ето какво споделя Грег за основното си правило:

Бъдете търпеливи! Търпеливостта е едно от основните изисквания за постигането на големи печалби. На моменти е много трудно просто да седя и без да правя нищо, докато на пазара се случват всевъзможни неща. Понякога обаче най-добрият курс на действие е просто да не правиш нищо.

Правя много повече пари, когато изчаквам откриването на подходящи възможности, изчаквам за възможно най-доброто влизане в позиция и пак изчаквам за възможно най-доброто излизане от позицията.

Пол, известен още като "Super_Trades", се познава със Сайкс от повече от десетилетие. Ето какво има да каже той:

Най-голяма грешка, която виждам да правят инвеститори и трейдъри, е да заемат позиции, които са прекалено големи за техния портфейл и да не използват стопове за ограничаване на загуби, когато пазарът тръгне срещу тях.

Много начинаещи искат да печелят пари, но не желаят да се потрудят и да бъдат дисциплинирани, за да успеят. Тези, които се трудят и са дисциплинирани, са тези, които наваксват бързо и увеличават богатството си.

Правило номер едно на Пол:

Моето правило номер едно е да имам план за търговия. Това включва проучването на дадена акция и изготвянето план на какъв етап за прибера печалби, ако съм прав или какво да правя ако не съм.

Вижте още: Този японски трейдър има 150 млн. долара, но никой не знае кой е

Нейт, който също е приятел на Сайкс, вече има над 2 млн. долара печалба. Той споделя следното:

Най-голямата грешка, която виждам, е знакът на долара в очите на трейдърите и това че си мислят, че няколкостотин долара не са достатъчно добра печалба и че имат нужда от още и още. Така в крайна сметка една печеливша позиция се превръща в губеща.

Човек трябва да започне от някъде и да е наясно, че няма да има успех всеки път. Втората грешка е загубата на връзка с целта на влизането в дадена позиция. Така една позиция, която е трябвало да бъде затворена още същия ден, в който е открита, се превръща в по-дългосрочна и в крайна сметка губеща.

Какво е най-важното за Нейт:

Постоянството е от ключово значение, когато търгуваш. Никога не подценявайте силата на прибирането на печалби, винаги се приспособявайте и учете нови неща; моментът, в който започнете да си помислите, че знаете всичко, пазарът ще ви сваля на земята отново и отново.

Аз обичам да увеличавам печелившите си позиции и да използвам нереализираните печалби като риск за по-големи печалби. Тази концепция изглежда толкова лесна за изпълнение, но е напълно противоположна на това, което сме свикнали да правим – да увеличаваме губещите си позиции. Опитайте, може да останете изненадани!

Вторият студент на Сайкс, който също вече е милионер, се казва Тим Гритани. За четири години той вече има печалби в размер на 2.22 млн. долара. Ето какво споделя:

Виждам прекалено много трейдъри/инвеститори, които отказват да ограничават загубите си. Те се самозаблуждават, че пазарът отново ще тръгне в тяхната посока по някакви фундаментални причини или просто са прекалено горди, за да признаят, че са сгрешили и да приемат загубата.

Независимо от причината, крайният резултат обикновено е една лоша сделка, която ги изважда от играта. Може да си скъсил една почти нищо не струваща компания (както беше случая с някои при CYNK Technology) и въпреки това да занулиш акаунта си, ако откажеш бързо да ограничиш загубата си.

Пазарът винаги е прав, трябва да си смирен и да уважаваш пазара или пазарът ще те смири!

Ето и какви са основните му правила:

Мисля, че най-голямата причина за моя успех е, че търгувам изцяло въз основа на техническия анализ. Независимо дали става въпрос за акция на извънрегулирания пазар или син чип, аз търгувам по графики и технически сигнали, които разбирам най-добре и нищо повече!

Не позволявам последните финансови отчети и положителният или отрицателният пиар да затъмнят преценката ми. Игнорирам напълно тези фактори и просто се придържам към ценовите движения.

Поддържайки нещата прости и буквално правейки едни и същи сделки отново и отново, мога да се уча от грешките си и да се усъвършенствам като трейдър всеки ден.