Всички дневни трейдъри трябва да спечелят своя дял в пазарите, докато научават какво работи най-добре, но Майкъл Синсере от MichaelSincere.com идентифицира десет общи и потенциално смазващи грешки, които новаците на пазара трябва да избягват.

Дневен трейдинг звучи толкова лесно, нали? В края на краищата, това не е ли просто седене пред компютъра по цял ден, купувайки и продавайки активи... и трупане на печалби? Е, не точно.

Малко хора осъзнават колко опит и умения са необходими, за да правят пари като дневни трейдъри. Лесно е да се препънат от грешки, особено по време на първата си година.

Ето десет от най-често срещаните грешки, които много дневни трейдъри правят.

1. Липсата на план

"Най-честата грешка, която трейдърите правят, е навлизането в търговията без добър план“, казва Тони Търнър, автор на A Beginner's Guide to Day Trading Online. Почти всяка грешка обикновено е вследствие на търговия без план.

Твърде много новобранци дневни трейдъри навлизат на пазара, без да преценяват, че те газят в потенциално опасни води. Защитно планиране срещу загуби означава определяне на вашите входни цени за закупуване на даден актив, цената ви на излизане и цена на бягство, известна също и като „stop loss“.

2. Неправилно използван марджин

Ако има нещо, което може да унищожи акаунта на дневния трейдър, това е марджинът. Това е, когато взимате назаем от брокера, за да купите ценни книжа. Ако се използва правилно, марджинът е ценен инструмент, който може да увеличи печалбите и да даде на търговците място за дишане.

Когато маржът се използва неправилно, финансирането на сделка с пари на заем може да бъде опасно за вашия акаунт.

В миналото много хора са злоупотребявали с марджин, вземайки назаем от брокера повече, отколкото биха могли да си позволят. Това е затрило сметките на много търговци и е помогнало да се даде на дейтрейдинга лошо име. Най-добре да търгувате с парите, които всъщност имате, а не с пари назаем.

3. Преследване на сделки

Една от най-често срещаните грешки при дейтрейдинга е преследването на бързо движещи се инструменти по пътя им нагоре или надолу. Това по-вероятно би могло да доведе до губеща търговия.

„Когато видим, че даден инструмент отива по-високо и по-високо, всички искаме да се присъединим към партито“, казва Търнър. „Проблемът е, че опитните търговци излизат през задната врата, докато новите търговци пристигат“.

Ако сте пропуснали даден инструмент по пътя му нагоре или надолу, оставете го. Ще има и други възможности за търговия.

4. Неразбирането на пазара и чакащите поръчки

Няма единодушие относно използването на кое е най-добре - пазарни поръчки или лимитирани поръчки. Пазарната поръчка е поръчка за покупка или продажба на даден инструмент на текущата пазарна цена.

С лимитирана поръчка можете да определите максималната или минималната цена за търговия с определен инструмент. Пазарните поръчки се изпълняват бързо, но оставате пазара да контролира вашата поръчка. Обратно на това, лимитираните поръчки позволяват да контролирате параметрите.

„Сега, след като спредовете са много тесни, лимитираните поръчки нямат никакъв смисъл“, казва Дерън Вагнер, основател и главен трейдър на Morpheus Trading Group. „Може да пропуснете бързо движеща се акция, само за да запазите няколко цента“, допълва още специалистът.

5. Слушането на съвети

Най-малко веднъж почти всеки трейдър се заблуждава и закупува активи на базата на съвети от убедителни източници. Дори когато съветниците са прави, те не са там, за да ви кажат кога да продадете.

Нужен е много самоконтрол, за да запазите ушите си затворени, но успешните дейтрейдъри разчитат на собствената си преценка, а не на това, което другите казват.

6. Отказ да ограничите загубите

В човешката природа е да се надяваме, че загубата ще се обърне. Но ако сте дейтрейдър, отказът да се намалят загубите може да навреди на вашия акаунт.

"Вместо да се надявате дадена акция да върне нагоре, вземете тези пари и ги прехвърлете в акция, която наистина върви нагоре“, съветва дневният трейдър Джон Крусико, хост на Day Trading Radio.

Когато дадена акция се насочи на юг, бъдете достатъчно дисциплинирани, за да предотвратите една по-малка загуба да се превърне в една много по-голяма такава.

7. Търгувате твърде рано или късно през деня

Първите и последните 15 до 20 минути от деня за търговия обикновено са хаотични, тъй като пазарните поръчки се подават от разтревожени инвеститори, бързащи да направят ходове близо до времето на отваряне или затваряне. Също така се конкурирате с институционалните и високочестотните трейдъри.

„Първите и последните 15 минути са твърде волатилни за новите трейдъри“, казва Куриско. „Това е като Дивия запад, а понякога няма и ритъм или причина за това. Също така индикаторите не разполагат с достатъчно данни, така че те ще останат променливи.“

8. Да позволите на вашите емоции да ви управляват

Какво е необходимо, за да станете по-добър търговец? Дисциплина.

„Трябва да разработите набор от строги правила, които да отнемат емоцията от търговията“, казва Куриско. „Повечето дневни търговци използват технически анализ.“

Например, Куриско използва стохастик - индикатор, използван от много търговци да се определи дали даден актив е в ниво на свръхпокупка или свръхпродажба. Ако активът е свръхпродаден, тогава той започва да го купува. „Трябва да се вслушваме в графиките, а не в новините“, добавя той.

9. Наличие на нереалистични очаквания

Някои дневни трейдъри новобранци продължават да търсят нещо вълшебно, което ще им донесе лесни печалби. Те вече изчисляват колко пари планират да направят на пазара. За съжаление, пазарът има други идеи.

„Не търсете сребърен куршум“, казва Вагнер, „защото там няма такъв. Някои хора ще скочат, търсейки за различни инструменти и стратегии, без да имат честна оценка за себе си. Няма лесен начин да се играе на пазара“. Той добавя, че търговците се нуждаят от стратегия, правила и дисциплина, за да станат печеливши.

10. Да навлезете в дейтрейдинга необразовани

Неинформираните мислят, че всеки може да направи пари с дейтрейдинг. Но за да бъдете успешни в това, вие ще се нуждаете от обучение.

„Ако лежахте на операционната маса , чакайки вашия хирург да премахне вашия апендикс, не бихте искали този хирург да влезе, четейки упътване „Как да премахнете апендикс в 10 лесни уроци“, казва Търнър.

За да бъдете постоянно печеливш търговец, трябва да започнете с виртуални сделки и след това да учите усърдно, за да можете да разберете как работи пазарът. „Да се научите на дейтрейдинг успешно може да отнеме толкова дълго време, колкото е нужно при ученето в колеж и получаването на бакалавърска степен“, смята Търнър.

Източник: Варчев Финанс