Осем специализирани работилници за скиминг устройства, две от които изключително модерни и комплексни, разкриха българската и испанската полиция в съвместна операция на 30 септември.

Голяма организирана престъпна група, заминаваща се със злоупотреби с платежни средства, е задържана при съвместната операция, наречена Империум, в която участват ДАНС, Апелативната специализирана прокуратура и Отдела за Източна Европа (UDEV) в Централното звено в Мадрид на Националната криминална полиция на Испания, работещи в тясно сътрудничество с Европейския киберцентър (EC3) на Европол в Хага.

Координираната операция се е провела на територията на областите София, Пловдив, Бургас и Силистра в България и в град Малага, Испания, съобщиха от ДАНС. Резултатът са 31 ареста, 26 от които в България и 5 в Испания, както и 38 претърсвания в България и 2 претърсвания в Испания.

Снимка: ДАНС

Намерени и иззети са хиляди микро камери, четци за платежни карти, микроелементи и електроника, както и огромни количества бели пластики, съобщиха от ДАНС.

По време на операцията е намерено и оборудване за 3D-принтиране, с което се произвеждат пластмасовите детайли, които трябва да се инсталират за компрометиране на банкомати и POS-терминали. Иззети са стотици готови за използване банкови карти.

Снимка: ДАНС

Установено е, че престъпната група е извършвала дейността си, като е събирала финансови данни от компрометирани банкомати и ПОС-терминали на различни места в Европа. Те са били използвани за изготвяне на карти-дубликати за теглене на суми от страни в Далечния изток и Латинска Америка.

Скимингът е метод, при който, чрез монтиране на записващо устройство на банкомат или ПОС терминал, крадците разчитат и копират данните от магнитната лента на банковата карта.

По този начин през миналата година у нас са откраднати близо 8 млн. лв. Според експертите от всички измами от този тип в света 95% са извършени от българи.

Снимка: ДАНС

За да предпазим парите си, трябва да подбираме банкоматите, които използваме, да ги оглеждаме внимателно за подозрителни устройства и да крием пин-кода си от околните.

На пазара у нас в момента се предлага и единственото в света изобретение, което пази банковите карти от подобни кражби. Стикерът, създаден от българи, се залепва на магнитната лента на картата и не позволява скимерът да разчете данните й.

Повече за него вижте тук