Най-големият щатски производител на алуминий – компонентът на Dow Jones - Alcoa, изнесе вчера най-висока печалба от три години насам. Тя е резултат от възстановяване в цената и търсенето на алуминия от автомобилните производители и производителите на самолети.

Печалбата на акция възлезе на 31 цента, без да се отчитат еднократните разходи, което превиши значително средните очаквания на анализаторите за печалба от 22 цента.

Продажбите на компанията също са превишили очакванията, възлизайки на 6.24 млрд. долара спрямо очакваните 5.84 млрд. долара.

Печалбата през третото тримесечие е възлязла на 149 милиона долара, или близо шест пъти повече, в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Продажбите са нараснали с 8.2% на годишна база.

Резултатите повишиха акциите на компанията с 2.3% на извънборсовия пазар до 16.43 долара. Те са поскъпнали с 51% от началото на годината, превишавайки ръста на индекса Standard & Poor’s 500 от едва 6.5% за същия период.

Компанията се облагодетелства от по-високото търсене на алуминий от самолетната индустрия, както и към преминаване във все по-голяма степен към метала от страна на водещите производители на автомобили.

Компанията Ford Motor Co. планира да използва повече алуминий и алуминиеви панели в каросерията на популярния в САЩ пикап F-150.