Спадът на световните борсови индекси от миналата седмица и лошият им старт днес доведоха до сериозно поевтиняване на корпоративните облигации с нисък рейтинг (junk bonds), като инвеститорите търсят по-малко риск в новата среда.

Премията, при която се търгуват посочените облигации спрямо тази за облигациите с инвестиционен рейтинг, достигна най-високо ниво от над година насам.

Трудностите пред европейската икономика и намалената прогноза за ръст в региона са основни причини за поевтиняването на този род рискови облигации.

МВФ понижи прогнозирания ръст на икономиката на еврозоната през изминалата седмица до 1.3% за следващата година спрямо очакванията за ръст от 1.5% през юли.

Средната разлика между лихвите по двата вида облигации се е повишила с осем базисни пункта до 3.09 процентни пункта, което е най-голямата разлика от юли 2014 година насам.

Лихвите по облигациите с нисък рейтинг са се повишили до най-високото им ниво от декември насам, докато тези по облигациите с инвестиционен рейтинг са при рекордно ниски стойности от 1.24%.

Сериозно се понижава и търсенето на рискови корпоративни облигации предвид на спада в печалбите на компаниите.

„Инвеститорите са във фаза на изключване на риска, след като много от водещите търговски вериги в Европа изнасят слаби резултати, като в същото време има сериозно влошаване на данните“, коментира Стивън Логан, ръководител отдел Парични пазари в Aberdeen Asset Management, цитиран от Bloomberg.

Инвеститорите са изтеглили 1.2 млрд. долара от корпоративните облигации с нисък инвестиционен рейтинг за седмицата до 8 октомври, като в същото време са насочили 1.5 млрд. долара към облигациите с висок рейтинг през същия период.