Азиатските индекси се понижиха, продължавайки загубите си от миналата седмица, когато от световната борсова капитализация бяха заличени 1.54 трлн. долара.

Понижение под психологическата граница от 1 900 пункта регистрираха и фючърсите на щатските индекси, които се търгуват при нива от 1 891 пункта, или близо до най-ниската достигната стойност през август.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.7%, насочвайки се към най-ниското си затваряне от март насам.

Доларовият индекс се понижи с 0.4%. Десетгодишните щатски облигации се повишиха до 11-месечен максимум.

Брентът продължи с понижението си от миналата седмица, като се търгува вече под 90 долара за барел с доставка през ноември.

Понижението при акциите стана в резултат на опасенията, че финансовите оценки на компаниите са твърде високи, преди Фед да стартира с повишението на лихвите, след като през този месец окончателно премахне стимулите за щатската икономика.

В същото време признаците за ръста на световната икономика са тревожни, като слаби икономически данни идват за икономиките на страни от Китай и Япония до Германия.

През изминалата седмица МВФ занижи прогнозата си за ръста на световната икономика, визирайки слабостта на еврозоната и очакваната такава на щатската икономика.

„Инвеститорите са притеснени за четвъртото тримесечие, както и за следващата година“, коментира Райън Хуанг, стратег в IG Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Данните от Китай днес бяха по-добри от очакванията, но на пазара се е насъбрал твърде много негативизъм, за да могат да променят нещо. Инвеститорите най-вероятно ще чакат по-нататъшни добри данни, преди да видим възстановяване“, допълва още специалистът.

Китай оповести 31 млрд. долара търговски излишък след изненадващ ръст със 7% във вноса и 15.3% в износа. Резултатът бе с 12% по-добър от средните очаквания на анализаторите.

Доларът поевтиня спрямо повечето основни валути днес. Индексът, следящ представянето му спрямо останалите основни валути, се понижи до най-ниското си ниво от седмица. Той достигна четиригодишен връх на 3 октомври.

Еврото се повиши с 0.4% спрямо долара до 1.2675, като щатската валута поевтиня до 107.24 йени, което бе най-ниската й стойност спрямо японската валута от 17 септември насам.

Австралийският долар се повиши с 0.5% до 87.3 щатски цента, а новозеландският добави 0.6% до 78.63 щатски цента.

Златото с незабавна доставка поскъпна с 1% до 1 235.01 долара за унция, което бе най-високото му ниво от 17 септември. Среброто, платината и паладият добавиха по над 0.5% към стойностите си.