През последните дни станахме свидетели на сериозно повишение на волатилността на щатския пазар. Това кара специалистите да смятат, че нещата могат да се влошават още за широкия щатски индекс S&P 500, който не е регистрирал по-сериозна корекция от 10% през последните две години.

„Много негативни фактори се струпаха за пазара напоследък, като несигурността около Фед и действията на резерва са едни от тях“, според Дан Грийнхаус, главен стратег в BTIG, цитиран от CNBC. “Не знаем какво ще направи Фед, когато прекрати стимулите за щатската икономика в края на този месец“, допълва още Грийнхаус.

Не само Фед е причина за изключително силните разпродажби вчера. През последната една година на пазара липсваха съществени негативни фактори, а посоката бе само една. Волатилността бе изключително ниска.

„Налице е значителна опасност от ново понижение с 10% за основните индекси“, смята Ричард Рос, анализатор в Auerbach Grayson, цитиран от CNBC.

Широкият индекс S&P 500 е преодолял ключовите си нива на подкрепа при 150-дневната си пълзяща средна величина - ниво, което възпираше понижението през последните близо две години.

Според Рос пробивът на посоченото ниво може да отведе индекса към тест на дългосрочната 100-седмична средна величина, която в момента за S&P 500 е при ниво от 1 735 пункта. Това е около 10% по-надолу от настоящите нива на индекса.

Това понижение може да се случи за относително кратък период от време, смята още Рос. Той съветва инвеститорите да използват пониженията към това ниво към края на годината, като възможност да купуват още и да не се паникьосват.

* Материалът е са аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.