Щатските индекси обърнаха рязко посоката си вчера след изявлението на Фед, което накара пазарните участници да спекулират за ниски лихви още „известен период от време“. За Албърт Едуардс обаче нещата може да са далеч по-негативни.

„Основен пазарен връх може да се формира в момента при акциите“, предупреждава Албърт Едуардс от Societe Generale, пазарен стратег, известен с „мечите си нагласи“, пред финансовото издание CNBC. “Може би е време този път инвеститорите да стоят настрана“, допълва още специалистът.

Акциите са напълно извън синхрон с глобалната икономика, смята Едуардс. Разочароващите данни, изнасяни непрекъснато от Китай, а вече и от Германия, по никакъв начин не се отразяват на нивата на акциите.

Нещо повече, щатските индекси са изключително близо до своите рекордни нива, като широкият S&P 500 е едва на 3% от исторически най-високото си ниво.

През тази седмица излязоха слаби данни за промишлеността в Германия и Китай, като от МВФ занижиха прогнозирания ръст както за икономиката на еврозоната, така и за световната икономика.

Едуардс също предупреждава, че печалбите на щатските компании през третото тримесечие може да не успеят да отговорят на завишените очаквания на анализаторите.

„Щатските компании отново са в играта по обичайното занижаване на прогнозираните си печалби, за да могат лесно да ги превишат“, коментира Едуардс.

През третото тримесечие по-висок от обичайното брой щатски компании от широкия индекс S&P 500 занижиха своите прогнози за третото тримесечие. Прогнозираните печалби са се понижили с 4.2% през тримесечието.

„Определено може да се усети повишената нервност на пазара, което се отчита от индекса на волатилността“, коментира Едуардс.