Азиатските индекси се повишиха за трети ден през тази седмица, след като изразените опасения от страна на Фед за развитието на световната икономика повишиха спекулациите за ниски лихви още известно време.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.5% към стойността си до ниво от 138.81 пункта преди отварянето на пазарите в Хонконг и Китай. Фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 Index се понижи с 0.1%, след като вчера индексът отбеляза повишение от 1.8%.

Забавянето на световната икономика и поскъпналият долар внасят известни рискове пред перспективите за щатската икономика, са коментирали от Фед по време на срещата им през септември.

„Стенограмата от срещата на Фед подейства като стероиди за пазара“, коментира Матю Шерууд, ръководител отдел Международни пазари в Perpetual Ltd., цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите предположиха, че лихвите ще останат ниски по-дълго от настоящите очаквания на пазара“, допълва още специалистът.

Японският Topix добави 0.4% към стойността си, а новозеландският NZX 50 се повиши с 0.1%.

Австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 1.2%.

Петролът се търгува близо до 17-месечния си минимум, след като запасите от петрол в САЩ превишиха средните очаквания на анализаторите. Щатският суров петрол се търгува при нива от 87.70 долара за барел, след като вчера суровината поевтиня с 1.5 долара до 87.30 долара за барел с доставка през ноември.

Фючърсите на петрола тип брент се търгуват при нива от 91.60 долара за барел с доставка през ноември.

След стенограмата от срещата на Фед златото поскъпна до най-високото си ниво от две седмици насам. Благородният метал се разменя при нива от 1 225 долара за унция с незабавна доставка.

Повишение регистрира и цената на среброто, което се разменя при нива от 17.50 долара за унция се незабавна доставка.