Азиатските индекси се повишиха, неутрализирайки част от втория си пореден седмичен спад, след добрите данни за първоначалните помощи за безработица в САЩ и успешно проведеното IPO на Alibaba, което вече е най-голямото в щатската история.

Йената поевтиня до нов шестгодишен минимум, подкрепяйки японските индекси, а предварителните резултати от референдума в Шотландия сочат, че най-вероятно ще се запази целостта на Великобритания.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, добави 0.4% към стойността си до ниво от 144.53 пункта. Индексът е загубил 0.9% от стойността си от началото на седмицата, повлечен от слабите данни за индустриалното производство в Китай.

„Пазарите могат да се повишават през втората половина на годината“, коментира Марк Листер, ръководител на звеното за частно банкиране в Craigs Investment Partners Ltd.

„Предвид на все още облекчената монетарна политика на централните банки по света, засилването на световния ръст, доброто повишение в печалбите на компаниите от повечето световни региони, акциите продължават да изглеждат най-добрата алтернатива за инвеститорите“, допълва още специалистът.

Вчера данни посочиха спад на първоначалните молби за помощи за безработица до най-ниското им ниво от седем години насам, намалели с 36 000 на седмична база до 280 000.

Японският Topix добави 1.1% към стойността си, след като йената поевтиня с 1.1% спрямо долара до 109.20 йени за долар. Двойката преминава психологическата граница от 109 йени за пръв път от септември 2008 година насам.

Южнокорейският Kospi се повиши с 0.5%, а австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 0.3%. Новозеландският NZX 50 добави 0.5% към стойността си, докато основният шанхайски индекс се понижи минимално с 0.1%.

Фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 добавиха 0.4% към стойността си, след като той приключи вчера при нов исторически рекорд при ниво от 2 011.36 пункта.

Шотландците отхвърлиха идеята за независимост при преброени близо 90% от гласовете. Това беше поредната добра новина за пазарите и повиши фючърсите на европейските индекси.

Златото и среброто регистрираха минимални повишения след загубите на металите в началото на седмицата, отвела ги до нови минимуми за годината. Златото се търгува при нива от 1 223.5 долара за унция с незабавна доставка, докато среброто се търгува при нива от 18.5 долара за унция.

Петролът тип брент се търгува при нива от 97.61 долара за барел - понижение от близо 1 долар спрямо вчерашното му ниво.