Енергетиката е едно от най-перспективните направления на руско-сръбското сътрудничество. Това обяви премиерът на Сърбия Александър Вучич.

В навечерието на визитата на президента на Руската федерация Владимир Путин в Белград, министър-председателят на Сърбия даде ексклузивно интервю за ТАСС.

"Имаме много въпроси, които е нужно да решим в областта на енергетиката", отбелязва в него Вучич. "Знаете, че "Газпром" е мажоритарният собственик на сръбската компания НИС (Naftnа industrijа Srbije – NIS). Необходимо е да се разгледа бъдещето на нашите взаимоотношения по този въпрос, за да решаваме всичко като партньори".

"Нужно е да се види как и къде стигнахме по въпроса с "Южен поток", отбеляза премиерът. Според него с Русия "се договорихме бързо и лесно". "Но не всичко зависи от Сърбия", добавя Вучич, цитиран от БГНЕС.

"Не може "Южен поток" да започне от границата на Сърбия с България и да завърши на границата на Сърбия и Унгария. Той трябва да премине през България, през Унгария, през Австрия и останалите страни. Колкото до Сърбия, ние свършихме своята работа, а останалото зависи от другите".

Премиерът подчерта, че смята договора за строителството на газопровода за "добър за Сърбия", пише ТАСС.