Българи и чужденци пълнят през уикендите най-новия исторически музей на открито във Варненско. Комплексът “Неолитно селище” в село Неофит Рилски бе открит преди месец.

За следващото лято той ще влезе в маршрутите на туристическите фирми, но отсега се радва на голяма посещаемост от страна на индивидуални туристи, посочва вестник "Труд".

Германци, руснаци, французи и българи се дивят на оригиналните възстановки, стрелят с лък, снимат се, облечени в тракийски доспехи и хапват сладки и соленки от лимец. Тъй като входът за деца е безплатен, от музея канят учителите по история да организират часове там.

Учениците могат да видят неолитен дом, древна керамична работилница и халколитна наколна къща. Има и тракийски музей. В него са изложени реплики на златни съкровища, открити по нашите земи, бойни бронзови оръжия, макети на кораба на цар Резус, на Александровската гробница и възстановка на стенописите в нея.

“Целта ни е да покажем максимално точно и в достъпен вид всичко от древната ни история, с която трябва да се гордеем”, обясни идейният автор на проекта Ивелин Михайлов.

В двора на селището е поставена внушителна статуя на митичния тракийски цар Телеф. Скоро ще бъдат монтирани и восъчни фигури на воин, владетел и домакиня от неолита.