Да си богат става все по-скъпо. Това могат да потвърдят и Сам Уайли, и Ан Диас Грифин.

Съдебните документи по различни дела, в които са въвлечени Уайли и Грифин, показват как точно харчат парите си милиардерските семейства.

Всички милиардери са различни, като някои живеят охолно, а други скромно, но документите показват, че месечните разходи на много от най-заможните хора в днешно време в някои случаи са много по-големи от това, което повечето хора на Запад заработват за година, пише CNBC.

Уайли, например, е бивш милиардер, който успява да натрупа състояние от Michael's Stores и Sterling Software. Тази седмица той обяви фалит, след като стана ясно, че може да се наложи да плати деветцифрена глоба на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Глобата е вследствие на съдебно решение, според което Уайли и вече покойният му брат Чарлз са признати за виновни по обвинения за нарушение на закона за търговия с ценни книжа.

В съдебните документи Уайли посочва месечните си разходи, а от SEC настояват за замразяване на активите му. Според комисията Уайли е похарчил общо 450 млн. долара за последните 10 години, като е пръскал средно по 3.75 млн. долара на месец.

Разбира се, голяма част от тези средства вероятно са отивали за хонорари на адвокатите му, които се борят с комисията.

От SEC твърдят, че ежедневните му разходи включват 2 200 долара на месец за "поддръжка на басейна, дома и озеленяване," 2 000 долара на месец за хранителни продукти, и 32 000 долара на месец за "двама лични асистенти" (асистентите са помагали на Уайли в написването на няколко книги). Заплатите на асистентите и неговия иконом са възлизали на 523 345 долара годишно.

Той плаща по 29 000 долара на месец за ипотеката на книжарницата на съпругата му Explore Booksellers в Аспен, Колоради, която в момента се продава. Уайли също така харчи 7 000 долара на месец, за да "подпомага близки и приятели."

Уайли също така е информирал съда, че плаща по над 100 000 долара на компанията, която управлява неговите активи и финанси.

Документите по друго дело, за развода между хеджфонд мениджъра Кен Грифин и неговата съпруга Ан Диас Грифин, обрисуват картина на една жена с огромен личен бюджет.

Ан Диас Грифин се опитва да развали предбрачното им споразуемние и твърди, че съпругът й прекратил достъпа до кредитните й карти и е уволнил нейните помощници. Според нея Кен Грифин има годишни доходи в размер 900 млн. долара.

Кен Грифин пък твърди, че вече й е дал 40 млн. долара и продължава да плаща всички разходи на децата им.

В съдебните документи Ан Диас Грифин споделя, че тя и децата им "са се наслаждавали на начин на живот, резервиран само за много богатите," в това число къщи в Чикаго, Аспен, Хавай, Маями бийч и Ню Йорк. Те също така имат „неограничен достъп“ до два частни самолета, за да се придвижват между гореспоменатите жилища, както и до други дестинации.

Тя също така твърди, че семейството има голям брой помощници, които са наети в домакинството за охрана и в офиса на семейството.

Според Кен Грифин Ан не може да подкрепи иска си, че има ясно установимо право той да й купува скъпи маркови дрехи, да плаща за пътуванията й с хеликоптер, с частни самолети и като цяло да финансира нейния начин на живот въз основа на неговите общи финансови ресурси.