Заради блокираните 11 милиона лева в КТБ община Белица беше на ръба на фалита. До вчера телефоните били спрени заради неплатени сметки. За малко да загубят и атрактивния парк за танцуващи мечки. Фондацията на Бриджит Бардо решила да ги премести, ако пътят дотам не се оправи. Общината се спасява от дела и фалит с безлихвен държавен заем за 7 милиона лева.

„За наша радост Министерството на финансите ни даде заем, с който заем ние успяхме да потеглим. Сега в момента проекта се изпълнява в график”, обясни кметът на Белица Ибрахим Палев.

Без временния заем от 10 милиона лева, който е половината от блокираните ѝ в КТБ пари, общината в Бургас нямаше да завърши в срок депото за битови отпадъци в Братово.

„Намират начини оттук-оттам... Досега са ни изплатени половината от парите, даже малко повече - към 55-60%”, заяви изпълнителят на проекта Иван Иванов.

За да продължи строителството на водния цикъл на града, Созопол също е получил от държавата половината от парите си в КТБ - 4 милиона лева. В Айтос пък стискат палци до края на годината да си вземат и останалите близо 2 милиона лева за отоплението на училищата и детските градини през зимата.

80 общини имат блокирани в КТБ около 100 милиона лева. Всички те са гарантирани, но ако банката изпадне в несъстоятелност, финансовият министър трябва да осребри блокираните под формата на държавни ценни книжа средства.

„Това не са едни нови пари, които трябва отнякъде да се търсят, тоест няма загуба за данъкоплатеца, нито допълнителна цена, която плащаме всички ние през бюджета”, обясни икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

След това общините получили безлихвени заеми пък ще се разплатят с държавата.

За разлика от парите на общините влоговете на държавните и общинските фирми не са защитени. Така, ако банката на Цветан Василев остане без лиценз, „Булгаргаз” например ще получи едва 100 хиляди евро от депозираните в КТБ 17 милиона лева.

Още по-сериозен ще е ударът за „Топлофикация-София” - която има сметка в банката с 80 милиона лева. Все пак от дружеството уверяват, че няма риск за отоплителния сезон, информира bTV.

На тръни до края на месеца ще са и много от болниците в големите градове, които също имат милиони по сметки в КТБ. Ако банката остане без лиценз, те ще трябва да чакат процедурата по несъстоятелност, т.е. ако след събиране на кредите към банката останат някакви пари и за тях.