Гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка е много вероятно да бъдат изплатени през декември, ако бъдат следвани законите в страната.

В понеделник докладът на одиторите на банката бе внесен в БНБ, която вчера обяви, че са необходими обезценки на активи за над 4.2 млрд. лв.

Управителният съвет на БНБ възложи на квесторите да осчетоводят загубите до 31 октомври 2014 г. и да предоставят в централната банка съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Какво означава това?

С обезценките, посочени по-горе, собственият капитал ще стане отрицателна величина. В този случай по закон БНБ ще трябва да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка до 5 работни дни.

След отнемането на лиценза започват да текат 20-те дни (отново по закон), в който срок Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще трябва да започне да изплаща гарантираните суми (до 196 000 лв.)

Тъй като във фонда към момента има 2.1 млрд. лв., а тази сума е недостатъчна за изплащането на гарантираните депозити, то не е изключено и удължаването на срока с нови 10 дни, каквато възможност има по закон.

Винаги има едно „НО“

Тъй като в момента има заявен интерес за оздравяването на банката, а срокът за подаване на оферти е до 20 ноември, не е изключено през следващите дни да се проведат серия от разговори и срещи между заинтересованите лица и БНБ.

Един подобен интерес от страна на инвеститор би означавал и достъп до кредитните досиета на КТБ, за да могат те също да направят оценка и да се запознаят със състоянието на банката.

Не е ясно дали заявеният интерес към момента е обвързан с подадени конкретни оферти, тъй като, според Цветан Василев, в централната банка има подадена оферта от консорциум, сформиран от банкера, находящ се в Сърбия.

Според БНБ обаче подобно предложение липсва.

Вчера пък бе обявено, че Генералният Държавен резервен фонд на Оман е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до министъра на финансите Румен Порожанов и до Българската народна банка.

От фонда предлагат среща с екип от БНБ още през тази седмица, като в консорциума за спасяването на КТБ ще участват и ЕПИК, както и нов партньор - "Джемкорп Капитал ЛЛП" с управляващ партньор Атанас Бостанджиев - бивш шеф на инвестиционното звено на най-голямата руска инвестиционна банка ВТБ.

Оздравяването на банката със сигурност е най-добрият вариант за нея, докато фалитът й би бил пагубен за доста фирми, а според анализатори над 80 000 души ще останат без работа, а стабилността на банковата система ще бъде сериозно разклатена.

Подобно е мнението и на икономиста Владимир Каролев, който тази сутрин по БНТ заяви: „Най-много се притеснявам от това, което се случва в КТБ, да не започне нова банкова паника“.