Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs занижи таргета си за цената на петрола за следващата година, превръщайки се в най-негативно настроената относно цената на суровината финансова инстутиця.

Анализаторите на Goldman очакват цената на щатския суров петрол да се понижи до 75 долара, а тази на брента до 85 долара през първото тримесечие на следващата година - прогнози, които са с 15 долара по-ниски от предходните.

Мрачните прогнози стават реалност на фона на поевтиняването с 25% в цената на суровината през последните пет месеца.

Забавянето на световната икономика, в условията на поскъпващ долар, са сред основните мотиви на банката за очакваните цени на петрола.

Щатският суров петрол може да поевтинее до 70 долара през второто тримесечие на 2015 година, а брентът до 80 долара, прогнозират още от финансовата институция, когато свръхпредлагането ще е в своята най-силна фаза.

От щатската банка очакват страните от ОПЕК да увеличат производството си, водени от Бразилия. Производството извън САЩ и ОПЕК се очаква да се повиши с 412 000 барела на ден през тази година, 573 000 барела на ден през слеващата и с 505 000 барела през 2016 г.

Прогнозите на Goldman се различават значително от тези на Standard Chartered Bank, откъдето са далеч по-позитивни. От банката очакват брентът да е при нива от 98 долара през първото тримесечие на следващата година, макар и да занижават минимално предходните си прогнози за 105 долара за барел.

Фючърсите на щатския суров петрол с доставка през декември се търгуват при нива от 81.05 долара за барел рано тази сутрин, след като в петък заличиха спада си от предходния ден и загубиха 1.1 долара от стойността си.