Едно от най-често срещаните оплаквания по отношения на футбола в днешно време е свързано с прекомерната комерсиализация на спорта.

Въпреки че това не е толкова видно в по-малките първенства по света, където се правят по-малко пари, големите европейски първенства бяха трансформирани сериозно в последните 20 г. благодарение на множеството милионери и милиардери, които гледат на клубовете, които си купуват, като на играчки за забавление, част от техния инвестиционен портфейл.

Повечето фенове и особено тези, при които любовта към даден отбор е семейна традиция, предавана през поколенията, копнеят за завръщането на славните дни на футбола, в които спортът бе ‘по-чист’, въпреки че много от тези фенове или не са били родени, или са прекалено млади, за да ги помнят.

Ако оставите настрани всички футболисти, треньори, собственици и фенове, има и една друга видна група хора, които нямат желание скоро да се връщат към онова време. Притокът на големи пари във футбола създаде търговската класа във футбола – агентите.

Съвременните агенти представляват интересите както на футболисти, така и на треньори, и до голяма степен са отговорни за осъществяването на трансфери между клубовете, определяне на условия по договорите и оформянето на документалната част между играчите и ръководствата на клубовете. Някои агенти също така забогатяха неприлично много благодарение на всичките пари, които се въртят във футбола в днешно време.

По принцип агентите получават малък процент от заплащането на техните клиенти. Точното количество варира, но това не е единственият им източник на доходи. Когато агентите преговарят за трансфер между клубовете, те също получават значителни суми в брой.

Разбира се, говорим за някакви си 3-5%, но 3-5% от 50 млн. долара са си 1.5 – 2.5 млн. долара и всичко това за няколко седмици работа. Агентите, които печелят подобни пари, не са много, но хората включени в тази класация на The Richest, имат клиенти суперзвезди, които сключват договори за подобни суми, а всичко това прави тези агенти невероятно богати.

10. Бари Силкман

Въпреки че не е изключително агент на играчи, Бари Силкман направи име на вещ посредник при сключването на трансфери между водещи клубове.

След края на 16-годишната му кариера на футболист, в която няма особени успехи, Силкман се захваща с мениджмънт.

След като нещата не се получават, той става агент през 90-те години и досега се занимава с това. С клиенти като Давид Вийя, Демба Ба и младият Равел Морисън и постоянно увеличаващ се брой футболисти, които му се доверяват, 61-годишният Силкман се очаква да продължи да бъде фактор.

9. Чезари Кучарски

Повечето агенти се придържат към собствените си страни за намирането на талантливи футболисти, което е напълно логично. Тяхната мрежа от контакти е много по-голяма в родните им страни.

Чезари Кучарски е най-големият агент в Полша. Негов клиент е нападателят на Байерн Мюнхен - Роберт Левандовски, както и крилото на Борусия Дортмунд - Якуб Блашчиковски.

Самият Кучарски се състезаваше до 2007 г., но сега 42-годишният агент предпочита други да вършат работата на терена, докато той се грижи за документалната работа, като в същото време става все по-богат.

8. Джеръм Андерсън

Най-известният английски агент е представлявал едни от най-големите имена, играли в Английската висша лига. Андерсън е банкер по професия, но се насочва към новото си поприще точно преди агентите да се превърнат във влиятелната класа в спорта, която са днес.

Той прави име с талантите, които довежда в Арсенал. Тиери Анри, Денис Бергкам, Тони Адамс и Йън Райт идват при Артилеристите с помощта на Андерсън.

В днешно време той е по-тясно обвързан с Манчестър Сити, но представлява и много други играчи, между които Джон Оби Микел, Аксел Витцел и Кийрън Гибс.

Вижте още: Най-странните трансферни суми, плащани във футбола

7. Тим Хейгър

Въпреки че не е особено популярен във футболния свят, Хейгър в момента представлява доста млади играчи, което означава, че в близко бъдеще ще има много работа. Клиентите на Хейгър са основно французи, млади и с голям потенциал.

Янн М'Вила, Мамаду Сако и Антоан Гризман са изключително талантливи и вече играят за френския национален отбор. Гризман наскоро премина в испанския шампион Атлетико Мадрид, което със сигурност се е отразило положително на доходите на Хейгър.

6. Пини Захави

Пини Захави е най-известен с това, че е един от хората с най-голям принос за първоначалния приток на таланти към Челси, когато Роман Абрамович купи клуба през 2003 г.

Захави е участвал активно както в преговорите за закупуването на клуба, така в преговорите по договорите на всичките звезди, които клубът купи в първите две години след смяната на собствеността.

В този период Захави влиза в близкото обкръжение на Абрамович, което пък го прави изключително богат. Той е специалист по трансферите, притежава огромна мрежа от контакти и е известен като първата ‘суперзвезда’ сред агентите. В момента Захави представлява играчи като Карлос Тевез и Рио Фърдинанд.

5. Мино Райола

Мино Райола специализира в това да превръща играчите си в марки, след това да ги продава из цяла Европа срещу огромни трансферни суми, което значително увеличава личното му състояние.

Никой играч не е по-голям пример за това от перлата в короната на Райола - Златан Ибрахимович.

Шведският национал сменяше един елитен клуб след елитен клуб и то винаги срещу големи трансферни суми, докато не се установи в Пари Сен Жермен. Райола представлява още Единсон Кавани, Марио Балотели и Етиен Капо, както и Пол Погба.

4. Джонатан Барнет

Барнет представлява интересите на състезатели от различни спортове (в това число и на боксовата легенда Ленъкс Луис).

След като през 2005 г. бе забъркан в скандал със своя клиент Ашли Коул, при който се разбра, че двамата са преговаряли с Челси зад гърба на Арсенал, той се оттегли от публичното пространство, но въпреки това продължава да работи усърдно.

Той представлява Войчех Шчесни, Джо Харт, Ашли Коул, Дарън Бент и един уелсец на име Гарет Бейл. Трансферът за 145 млн. долара на Бейл в Реал Мадрид със сигурност е донесъл на Барнет достатъчно пари за следващите няколко години.

Вижте още: Най-нелепите контузии във футбола

3. Пере Гуардиола

Сигурно помага да имаш роднина, който е легендарен футболист и треньор, особено в сфера, в която се разчита толкова много на контакти, както е при футболните агенти.

Братът на треньора на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола - Пере Гуардиола, е утвърден футболен агент, представляващ играчи като Хектор Белерин, Джон Торал и Исаак Куенса.

Това засега може и да не са някакви суперзвезди, но той също така представлява и един уругваец на име Луис Суарез, който през лятото премина в Барселона срещу 130 млн. долара. Това със сигурност са е отразило добре на финансите на по-малко известния брат Гуардиола.

2. Пол Стретфорд

Стретфорд рискува с един 16-годишен англичанин и залага всичко на неговата кариера. За негова радост, този 16-годишен футболист се оказва Уейн Рууни, който е един от играчите с най-голям маркетингов потенциал в света.

Животът на Стретфорд оттогава е песен. Той изиграва основна роля за трансфера на Рууни в Манчестър Юнайтед и е ключов фактор в преговорите за преподписване на договора му, които се водят през няколко години. Стретфорд представлява още треньорите Хари Реднап и Роберто Манчини.

1. Жозе Мендеш

В света на футболните агенти един изпъква над всички. Жорже Мендеш е една от най-влиятелните фигури в историята на спорта, а дори никога не е бил футболист или треньор. Португалският агент контролира почти изцяло трансферите на най-големите таланти от и към португалското първенство.

Сред неговите клиенти са имена като Кристиано Роналдо, Хамес Родригез, Жозе Моуриньо, Радамел Фалкао, Анхел Ди Мария и много други. Мендеш е най-търсеният агент в света както от клубовете, така и от играчите и за това си има добра причина; той представлява интересите на някои от най-елитните футболисти, между които и самият Кристиано Роналдо.

Където и да има доходоносна футболна сделка за сключване, особено ако в нея по някакъв начин участва Португалия, Мендеш има пръст.