На фона на започналото Световно първенство в Бразилия, експерти от спортната индустрия изразяват опасения, че мултимилиардната футболна индустрия е във финансов балон.

Водещи английски клубове като Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси се възползваха от чуждестранни инвестиции и приходи от телевизионни права през последното десетилетие, но малко клубове успяват да отчитат печалби заради постоянно нарастващото заплащане на футболистите и на трансферните суми.

"Британският футбол минава през собствена форма на количествено улесняване, откакто чуждите инвеститори започнаха да идват," казва Майкъл Джарман от H2O Markets, който е бивш професионален футболист, впоследствие станал анализатор на финансовите пазари.

"Въпреки че парите в спорта са налице в момента, благодарение на приходите от телевизионни и лицензионни права, средствата в системата са ограничени."

Общо пет клуба от Английската висша лига отчитат загуби преди данъци в размер на 50 млн. паунда (84.1 млн. долара) през сезона, като сред тях са Челси и Манчестър Сити. Ливърпул отчита най-голяма загуба от 70 млн. паунда, пише CNBC.

Вижте още: Най-скъпите футболни клубове в света през 2014 г.

В същото време заплатите на футболистите са се повишили с 8% до 1.8 млрд. долара, като играчите получават средно по 1.6 млн. паунда (2.7 млн. долара на година), според Deloitte. От компанията прогнозират, че общите разходи за заплати във Висшата лига са достигнали рекордните 2.2 млрд. долара за сезон 2013/14.

Единият от страничните ефекти на тази тенденция е, че клубовете имат сериозни задължения. Общите задължения на отборите от Висшата лига са нараснали с 6% до 2.5 млрд. паунда през 2013 г., като Челси, Нюкасъл Юнайтед, Куийнс Парк Рейнджърс и Астън Вила са отговорни за по-голямата част от тях.

Джарман свързва ситуацията с масовото осигуряване на евтини, нискокачествени ипотечни заеми в САЩ преди 2008 г., което доведе до излизането на имотния пазар извън контрол преди срива му, който пък нанесе сериозен удар на световната икономика.

Джарман предупреждава, че усилията на страни като Русия и Китай да подсилят своите първенства, в комбинация с финансовите затруднения на европейските клубове, може да накара инвеститорите да насочат парите си в други посоки.

"Те започват да поглеждат в световен мащаб в момента," казва той. "Футболните клубове трябва да започнат отново да излизат на печалба."

Според Deloitte обаче инвеститорите често гледат на добрите футболни отбори като на начин да подобрят имиджа си, отколкото да трупат печалби.

Вижте още: Най-богатите собственици на отбори в Английската висша лига

"Въпреки липсата на рентабилност като цяло, инвеститорите продължават да бъдат привличани от водещите европейски отбори. Престижният статут на собственик на футболен клуб може да осигури полезен медиен и бизнес профил, достъп до важни корпоративни, лични и политически връзки, въодушевление и емоционална възвращаемост, ако нещата на терена върят добре," според Deloitte.

Според Том Кенън, преподавател в Ливърпулския университет, английският футбол е в балон поне в последните 10 години.

Има два други фактора, които могат да доведат до спукването на балона, казва Кенън. Единият от тях е засилване на насилието и хулиганизма, които заобикаляха английския футбол през 70-те и 80-те години.

"Това би изплашило много инвеститори и определено би отказало американците", казва той.

Другият потенциален проблем е разрив в битката за телевизионните права за излъчването на Английската висша лига. Наддаването между BT Sport и BskyB за правата за миналия сезон увеличиха приходите на лигата от това перо до 5.6 млрд. долара, което е повече от половината от общите й приходи.

Според някои анализатори темпът на увеличение на заплатите на футболистите се забавя, въпреки тенденцията те да вървят нагоре.

Въпреки увеличението на заплатите през миналия сезон, очакваното голямо повишение на приходите на лигата означава, че отношението заплати към приходи се е понижили, според Адам Бул, анализатор в Deloitte.

"Клубовете обикновено харчат повече пари за футболисти преди големи телевизионни сделки като тези, които влязоха в сила миналия сезон," казва той.

"Преди прогнозираното увеличение на приходите, това би свалило съотношението заплати към приходи до под 70% за първи път от сезон 2009/10."