Индексът на сините чипове SOFIX е на път да приключи октомври, както се представя в исторически план през десетия месец на годината – изключително слабо (предвид на това, че месецът е с най-лошо представяне през годината).

Слабото представяне е факт, въпреки проведените предстрочни парламентарни избори и традиционно силното представяне на индекса през първия месец, следващ вота.

Ако приключи при настоящите си нива, индексът на сините чипове би регистрирал загуба в размер на 6.9%, на фона на средното му понижение от 1.5% за последните 13 години.

До голяма степен зад слабото представяне на SOFIX през октомври стояха неяснотите относно съставянето на правителството, както и нерешения казус с КТБ.

Разбира се, въпросът, който всички инвеститори си задават, е какво да очакваме през ноември. За да подпомогнем инвеститорите в техните очаквания, ще представим историческото представяне на индекса през ноември за последните четиринадесет години.

За съжаление на инвеститорите, ноември също не е традиционно добър месец в исторически аспект. Средното понижение през месеца на индекса възлиза на 1.2% за последните четиринадесет години. Понижение е отбелязвал показателят в десет от разглежданите 14 години.

Най-лошото представяне през ноември е през 2008 година, когато SOFIX заличи от стойността си цели 26.2%. Историята обаче познава и единадесети месец със силен ръст, какъвто е ноември на 2002 година. Тогава индексът на сините чипове е добавил 19.8% към стойността си.

Инвеститорите би следвало да се надяват да се повтори резултатът от единадесетия месец на миналата година, когато тенденцията за представяне на индекса е била нарушена и показателят е добавил 2.8% към стойността си.

Негативната тенденция може да бъде нарушена при съставяне на правителство, както и позитивно развитие и повече яснота при казуса с КТБ. Добри тримесечни отчети също биха били в полза за превъзмогване на слабото представяне от октомври.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.