Китаецът Жанг Джиан, който се беше самообявил за “бъдещия най-богат човек” в света, е арестуван в Тайланд.

Той е задържан от тайландската полиция заради организирането на финансова пирамида, която е завлекла хора в Китай и Малайзия с общо 6 млрд. бата (184 млрд. долара) и 3 млрд. бата (92 млн. долара), респективно.

Според The Nation, полицията издирва тайландци, коитo може да са участвали в схемата, стартирала през юни.

Още двама души са арестувани в Тайланд във връзка с пирамидата, като полицията е иззела техни пари и договори за продажба на земя, както и техните тайландски документи за самоличност.

От началото на август 26-годишният Жанг, който основава спорната компания за мултилевъл маркетинг YSLM, е изпълнявал 100-дневна програма за ръкополагане в духовен сан в храм на остров Пукет.

Той обаче се отказал от процедурата, защото храмът ежедневно се пълнел с негови последователи, които се опитвали да набират поклонници, които да се присъединят към YSLM.

Жанг е дарил 120 000 долара на храма, след като глобалните приходи на компанията му достигат 15.2 млрд. долара, по някои информации.

В началото на юли тази година Жанг попадна в медиите, след като в Малайзия се появиха негови билбордове, на които той се беше самообявил за “бъдещия най-богат човек в света”.

Малайзийските власти са разследвали YSLM като схема за бързо забогатяване, още преди той да отиде в Тайланд.

Впоследствие YSLM предложи възстановяване на парите на хората, които не са довели нови членове на компанията.