Страх ви е от клоуни? Тогава ви предлагаме никога да не посещавате град Барабу в американския щат Уисконсин. Не можете да понасяте прилепи? Може би Остин в Тексас не е най-подходящият град за вас.

Ако се страхувате от тъмнината, мълнии, подземни пространства или имате някакви други фобии, по-добре да избягвате следващите 10 иначе прекрасни дестинации.

Страх от мълнии: Делтата на река Кататумбо, Венецуела

Хората с астрафобия се страхуват от светкавици и гръмотевици.

А най-лошото място за всеки, който страда от тази болест, е делтата на рекa Кататумбо във Венецуела, където гръмотевични бури бушуват почти всяка вечер.

Мълниите над Кататумбо могат да се сипят в продължение на 10 часа всяка нощ, а районът е удрян от приблизително един милион мълнии всяка година.

Туристически агенции предлагат специални екскурзии, по времето на които се наблюдава гневът на природата.

Страх от клоуни: Барабу, Уисконсин, САЩ

За някои те са постоянен източник на радост, за други – на безкраен ужас. Към малкото градче Барабу трябва да се подхожда с изключително внимание от всеки, който страда от коулрофобия, или страх от клоуни.

През 19 век населеното място си печели името "градът на цирка", тъй като е седалище на няколко цирка, включително Ringling Brothers.

Днес градът е дом на Circus World - музеен комплекс, разполагащ с най-голямата библиотека с циркова информация в Съединените щати.

Страх от височини: Гранд Каньон, САЩ

Когато имаш сериозен страх от височини, най-добрата гледка е винаги тази от нивото на земята.

И тъй като височините са навсякъде, когато пътувате - от самия полет, през крайбрежната разходка по скалите до гледката от последния етаж на прочут небостъргач – паниката дебне хората с акрофобия дори и по време на най-слънчевите ваканции.

Въпреки че е напълно възможно да се насладите на най-красивите гледки дори и със страх от височини, със сигурност трябва да помислите добре, преди да се отправите към Гранд Каньон.

И със сигурност не си резервирайте разходка по Grand Canyon Skywalk.

Вижте още: Най-впечатляващите наблюдателни площадки

Страх от тъмното: Тромсьо, Норвегия

Никтофобията, по-известна като страх от тъмното, е толкова разпространена в детството, че дори и най-спокойният възрастен вероятно си спомня времето, когато през нощта е треперил в леглото си.

Тромсьо в Норвегия е известно като едно от най-добрите места в света за наблюдение на северното сияние. Полярната нощ там продължава от 21 ноември до 21 януари.

Този период на тъмнина и здрач може да хвърли в истински ужас всички с никтофобия.

Страх от вода: Венеция, Италия

Не е лесно да се живее или пътува с хидрофобия - страх от вода. Особено неприятно е във Венеция, където водата е навсякъде.

Вие трябва да минете през вода, за да влезете в града, а в него е почти невъзможно да се придвижвате, без да пресичате големи или малки канали.

Да не говорим, че водата залива тротоари и улици по време на Acqua Alta.

Вижте още: Acqua Alta: явлението, което потапя Венеция

Страх от прилепи: Остин, Тексас

Остин в Тексас е най-добрият тест за възстановяване на всички, страдащи от хироптофобия. Малко други градове на Земята предлагат такъв драматичен вечерен спектакъл.

Всяка вечер между март и октомври тълпи от местни и туристи се събират привечер, за да гледат как 1.5 прилепи напускат дома си под моста и се появяват като разклащане на черна панделка в небето.

Готови ли сте за наистина сериозна терапия? Опитайте да плувате с каяк под моста, за да гледате шоуто отблизо.

Страхът от малки пространства: Будапеща, Унгария

Имате ли клаустрофобия? Ето един бърз тест: представете си, че се намирате в наистина тясно пространство. Какво е чувството?

Клаустрофобията е сред най-често срещаните фобии, а пещерите не са особено любимо място на хората, страдащи от нея.

Ето защо, когато отидете в Будапеща, Унгария, уверете се, че ще останете на улицата, а не под нея, където се намира пещерната система Palvolgyi-Matyashegyi.

Градските търсачи на силни усещания могат да си проправят път през подземния лабиринт. Но ще се лишат от компанията на клоустрофобиците, които имат възможност да разгледат един от най-красивите градове в света. И двете групи обаче ще са доволни.

Страх от раци: Коледния остров, Австралия

Никой не иска да го ощипе рак, но има хора, които страдат от доста по-силен страх от ракообразни.

Дори мисълта да видят раци за тях е твърде плашеща. Затова не им препоръчваме да пътуват за австралийския Коледен остров в периода октомври-ноември.

По това време червеният рак прави годишната си миграция от тропическите гори до брега на острова за размножителния период.

Милиони раци се събират заедно в широки потоци, наводняват пътища и завземат всичко, докато стигнат до океана.

Страх от тълпи: мегасити

Агорафобия, енохлофобия ... всъщност има няколко различни видове фобии, фокусирани върху страха от тълпи. Без значение от коя от тях страдате, хората около вас могат да ви доведат до състояние на паника.

Считано от 2013 г., 28 града по света отговарят на критериите за мегасити, тоест имат повече от 10 милиона души население.

И докато някои от тези масово населени градски райони са добре разпределени като територия, други, като Мумбай в Индия, имат изключително висока гъстота на населението.

Вижте още: Най-гъсто населените острови

Страх от акули: Остров Гаудалупе,Мексико

Дали филмът „Челюсти“ е виновен или вашият страх от акули е основан на първичен инстинкт за оцеляване, няма съмнение, че галеофобията може сериозно да навреди на плажните ви ваканции, морски залези и круизи.

Хората със страх от акули със сигурност трябва да избягват мексиканския остров Гуадалупе. Водите му са известни с големите бели акули, които привличат водолази и фотографи от цял ​​свят.