Ако имате страх от височини, е най-добре да избягвате следващите забележителности:

Лифт Langkawi, Малайзия

Има два варианта за онези, които висят в малката метална кутия над бездната – или да се наслаждават с благоговение на гледката, или да пъхнат глава между колената си, за да овладеят пристъпите на гадене.

Общата дължина на линията е 2.2 км. Тя беше официално открита през 2003 г. Свързва залива на остров Лангави с върха Gunung Machinchang, до който води и Langkawi Sky Bridge.

Лифтът се движи на 708 м над морското равнище. От него се разкрива невероятна панорамна гледка. Ако се престрашите да махнете ръцете от очите си...

Burj Khalifa, Дубай, Обединени арабски емирства

Когато посещавате Дубай, трябва да сте подготвени, че в страната всичко е мащабно. Особено когато става въпрос за архитектура и забавления. Амбицията да бъде най-големият, най-високият и най-грандиозният е превърнала Дубай в оживен икономически оазис с лъскави офис сгради и хотели, които на практика режат небето.

И Burj Khalifa е идеален пример за това. Извисяваща се на 829.8 м (2722 фута), сградата в момента е най-високата построена от човека структура в света. Тя има 163 етажа, най-високият ресторант в света и втората най-висока външна площадка за наблюдение.

Ако определено сте се зарекли да не се изкачвате на такава височина никога през живота си, можете да опитате късмета си в най-големия търговски център в света - Dubai Mall.

Вижте и 10 скъпи и уникални неща, които можете да видите само в Дубай

Лифт Aiguille du Midi, Монблан, Франция

Това е най-близкото място до Монблан, до което можете да стигнете без катерене. Кабинковият лифт Aiguille Du Midi взима пътниците си от 1035 м над морското равнище и ги изкачва на 3777 метра (плюс асансьора до горната тераса).

Преодоляната надморска височина е над 2800 метра и така това се превръща в най-високото вертикално издигане в света с кабинков лифт.

След като вече сте в облаците, имате избор. Можете да се качите на някоя от платформите за наблюдение или пък да минете по пешеходния мост, кацнал между две скали.

Увеселително влакче Kingda Ka, Ню Джърси, САЩ

Не е нужно да имате фобия от височини, за да се качи стомахът ви в гърлото на Kingda Ka. Това все още е най-високото в света увеселително влакче.

В рамките само на 30 секунди неговите пътници се изстрелват на 139 м в небето, а след това се потапят надолу с пълна скорост. Ускорението е от 0 до 206 км/ч в продължение на 3.5 секунди.

Височината и скоростта за някои могат да се окажат непоносима комбинация.

Това са най-екстремните увеселителни влакчета в света

Висящият манастир, планина Хуангшан, Китай

Никой не знае как е възможно тази структура 1400 години да издържи на ветрове, бури, ерозия и обичайното за всички сгради износване. Манастирът е прикрепен към вертикалната скала от дъбови греди, монтирани в камъка.

Висящият храм е архитектурно чудо и туристическа атракция, която може би трябва да избягвате, ако височините не са любимото ви приключение.

Grand Canyon Skywalk, Аризона, САЩ

Тази площадка виси над скалите в Гранд Каньон на височина 1219 м - по-високо и от най-високите небостъргачи в света.

Стъкленото дъно на подковообразната структура се надвесва над Западния ръб на Гранд Каньон и предлага кристално ясна гледка към земята в краката ви.

Въпреки че стъклото е достатъчно дебело, за да издържи тежестта ви, все пак това преживяване не е за хора със слаби сърца.

Вижте и Най-впечатляващите наблюдателни площадки

Sidu River Bridge, Хубей, Китай

Висящ на 500 м над дълбока долина, Sidu River Bridge струва приблизително 100 млн. долара. В момента той държи рекорда на най-високия мост в света.

Любителите на архитектурата ще бъдат възхитени от възможността да пресекат невероятното инженерно чудо. За уплашените обаче мостът, дълъг 1 222 м, ще изглежда безкраен.

Petronas Towers, Куала Лумпур, Малайзия

Високите 451.9 м знакови кули-близнаци, построени в Куала Лумпур, са най-високите сгради в света, докато не бяха надминати от Taipei World Financial Center, а след това и от Burj Khalifa.

Въпреки това, двете сгради предлагат невероятно изживяване. Посетителите могат да преминат между кулите на нивото на 41-и и 42-и етаж.

58 метра дълъг двуетажен мост се плъзга в и навън от кулите. Той се намира на 170 м над земята и официално е най-високият двуетажен мост в света. Ако сте решили да преминете по него, изберете тихо време – кулите се люшкат от силните ветрове.

Метеора, Гърция

Търсейки спасение от разширяващата се турска окупация, православните монаси намерили перфектното убежище на недостъпните скални стълбове.

От над двадесет манастири, кацнали върху стръмните скали, само шест остават и до днес и съставляват един от най-важните религиозни комплекси в Гърция.

Манастирите са достъпни само по стъпала, изсечени в скалните образувания, така че, ако случайно страдате от тежък случай на акрофобия, просто вдигнете глава и им се насладете от ниското.

Tren a las Nubes, провинция Салта, Аржентина

29 моста, 21 тунела, 13 виадукта – това е Tren a las Nubes в числа - третата най-висока железопътна линия в света. Маршрутът, който свързва Аржентина с чилийската граница в Андите, е предимно туристическа атракция.

Пътниците на влака търсят живописните гледки и тръпката, която тази линия може да им предложи. Най-високата й точка е на 70 м - виадуктът La Polvorilla, който се намира на 4220 м над морското равнище.

Пътуването (отиване и връщане) отнема 15 часа и покрива разстояние от 434 км.

Това е най-страшният виадукт в света

Caminito del Rey, Ел Чоро, Испания

El Caminito del Rey, който представлява група от планински пътеки, е считан за един от най-опасните туристически маршрути в света.

Построен през 1905 г. за работниците, изграждащи в района водноелектрически централи, проходът е залепен до стръмните стени на тесен пролом и се издига над 100 метра над реката.

Маршрутът е в лошо състояние - някои части от бетонния път са разрушени, няма парапет, а стабилността на кабела, който преминава по дължината му, е неизвестна.