Спортният модел Maserati Ghibli не е кола, която се среща всеки ден. Най-мощната му версия ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 5 секунди, ще има максимална скорост от 280 км/ч и ще разполага с луксозен кожен салон.

Най-забележителното нещо за тази кола обаче е базовата й цена – 65 600 долара.

Това я прави най-евтиното Maserati с около 40 000 долара по-малко от следващия най-евтин модел и отбелязва навлизането на луксозната марка на сегмент, на който доминират коли като Audi A7, Porsche Panamera, Mercedes-Benz CLS и BMW 6-та серия, пише Business Insider.

Продажбите на Maserati скачат със 75% в периода 2012-2013 г., според Forbes, а Ghibli е част от плана този ръст да бъде запазен.

Вижте модела Ghibli по-отблизо:

Ghibli дебютира в САЩ на Автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2013 г.

Колата е по-малка, по-къса и по-лека от другия седан на Maserati с четири врати Quattroporte.

Седанът прилича на купе, според Maserati, което му придава по-спортен вид. Като по-достъпна версия, Ghibliе е част от плана на Maserati да произвежда (и евентуално да продава) по 50 000 коли на година до 2015 г.

Купувачите на Ghibli могат да избират межди два трилитрови бензинови V6 двигателя, с автоматична осемстепенна скоростна кутия. По-мощният двигател ще е с максимална мощност 410 конски сили. Има и дизелова версия.

Моделът Ghibli разполага с луксозен кожен салон, а местата за пътниците, возещи се отзад, са необичайно просторни за кола, която изглежда като купе.

За да си върне 12-те млн. долара, които похарчи за 90-секундна реклама по време на Супербоул, Maserati трябва да продаде около 60 автомобила в САЩ на базовата им цена.