ГПР продължава да е пренебрегван като показател при избор на оферта за кредит. Едва 14% от далите отговор на въпрос кой е бил водещият фактор при техния избор и ползващи кредит, посочват, че това е ГПР.

Това става ясно от проучване за използването на потребителските кредити, проведено от Моите пари.

Най-често ползващите потребителски кредит избират тази оферта, която е предложила банката, в която получават своята работна заплата (28% от отговорилите).

При неползващите потребителски кредит отговорите на въпроса кое би било водещо при избор на оферта са преимуществено в полза на ГПР (49% от далите отговор). Сред неползващите кредит се засилва значението и на съвета на кредитен консултант.

Вижте още: До 50 хил. лв. потребителски кредит без поръчител

12% от отговорилите биха се доверили на такъв специалист, докато само 9% от ползващите кредит, дали отговор на такъв въпрос, посочват, че са ползвали услугите на кредитен консултант.

Най-често ползващите потребителски кредит погасяват месечна вноска в размер на 150-200 лв. (31% от отговорилите). По равно (19% от отговорилите) са плащащите вноски в размер от 50 до 100 лв. и от 250 до 300 лв.

Преводът на работна заплата е предпочитана форма за гарантиране на кредита както от банките, така и от техните настоящи и бъдещи клиенти.

Още: Коя е най-бързо развиващата се банка в България

Сред ползващите потребителски кредит 51% от далите отговор на въпроса как е гарантиран кредитът им посочват именно превод на работна заплата.

Втори по популярност (27%) са напълно необезпечените кредити. Преводът на работна заплата като изискване на банките за по-изгодни условия съвпада с желанието на неползващите потребителски кредит да предложат именно нея като обезпечение по бъдещ кредит (60% от далите отговор на този въпрос).