Индексите на БФБ излязоха силно на зелена територия, след като в петък бе гласувано правителството, коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

С оглед намаляването на политическата несигурност, която в седмиците на преговори между основните партии бе достигнала своя връх, движението на капиталовите пазари изглежда обосновано.

При детайлно вглеждане в ситуацията обаче става ясно, че въпреки превеса на купувачи в последната сесия, движенията на индексите се случват при изключително ниска ликвидност, като търговията с книжата от индекса SOFIX не надхвърля 500 хил. лв.

При такива обеми надали можем да говорим за устойчив растеж в един по-дългосрочен период от време, посочва Ваньов. В допълнение към коментара за устойчивост на ръстовете, трябва да се отбележи, че засега политиките на новото правителство остават в широка степен неясни.

Пример, най-близък до капиталовите пазари, е обсъжданият данък „транзакции“, от който ще бъдат засегнати пряко и само участниците на родната борса. Евентуалното въвеждане на такъв данък при сегашните ниски обеми на БФБ със сигурност няма да окаже ефективна подкрепа на бюджета, но със същата степен на сигурност ще навреди на цените на акциите.

Това е само един пример за поредното правителство, което в най-добрия случай проявява неясна ангажираност с проблемите на родния капиталов пазар.

Базирани на казаното до тук, очакванията ми са свързани с едно бързо изпаряване на оптимизма от последната сесия и връщане към слаби и преобладаващо негативни движения на индексите, посочва брокерът.

Колкото до ликвидността – все още не се вижда явно задвижващо събитие, което да възвърне поне малка част от изгубения интерес на инвеститорите към БФБ.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.