SkimProt е уникално българско изобретение, предпазващо банковите карти от скиминг. Произведението, чиято цена е само 9.90 лв., дори спечели награда "Най-иновативен продукт" в категория "Картово производство" на изложение в Лас Вегас.

С един от основателите на компанията Георги Кънев разговаряхме на щанда им в Парадайз Център.

В момента повечето банкови карти имат чип и магнитна лента. Информацията на чипа и на магнитната лента е една и съща. Защо съществуват двете технологии? Защото голяма част от банкоматите по света не могат да четат чиповете.

Скимирането на банковите ни карти става през изтегляне на информацията от магнитната лента, т.е. уязвимата част на картите ни е именно лентата, каза Канев. Нашият продукт се поставя върху магнитната лента на банковата карта. Той казва на банкоматите да използват съответния чип, за да се извърши съответната операция.

По този начин, дори и да има скимиращо устройство, крадците биха взели само информацията, която е на нашия продукт, която е универсална и функционира със всички карти на Visa и Mastercard, и което е най-важно - не е персонализирана.

Всъщност, нашият метод е единственият в световен мащаб, който предотвратява парите въобще да напуснат сметката на крайния клиент и това е уникалното при него – че клиентът няма нужда да се занимава с проблемите, които идват впоследствие.

Защо една лента тиксо няма да върши същата дейност?

Това може би е най-задаваният въпрос. Българите сме много недоверчиви към иновации, които излизат от България. Причините тиксото да не предлага същата защита са две. При поставяне на картата в банкомата той търси първо магнитната лента и чрез нея се осъществява връзка, че това е банкова карта.

Ако се залепи една лента тиксо, картата или ще бъде върната, или задържана от банкомата. Втората причина е, че магнитната лента излъчва информация на дадено разстояние, т.е. на вас ви трябва достатъчно дебел слой тиксо, за да изолирате информацията да не излиза от долната лента.

Проблемът „скиминг“

Това е един доста добър „бизнес“, споделя Канев. В топ 10 на страницата на ФБР са хора само от региона. В глобален мащаб проблемът е за между 5.5 и 8 млрд. евро. За 2013 г., например във Франция, проблемът е за 780 млн. евро, а в Великобритания и Германия – 500 и 300 млн. евро.

САЩ е определено държавата, която е ударена най-здраво от скимиращите групи, като там проблемът е за 1.5 млрд. евро.

У нас стикерът може да бъде намерен във веригите бензиностанции Петрол, магазини Зора, Mr. Bricolage, Office 1 Superstore, Orange или онлайн. Два от стикерите могат да бъдат доставени на желан от вас адрес срещу 19.80 лв.