Най-големият онлайн търговец в света – китайската компания Аlibaba, регситрира рекордни продажби в „деня на необвързаните“ вчера, който се превърна в истински международен ден на пазаруването.

Продадени са стоки за рекордните 9.3 млрд. долара вчера спрямо 5.7 милиарда долара през същия ден на миналата година.

Осъществени са 2.85 милиона транзакции, като в търговската промоция са се включили 27 000 търговци, продали стоки на потребители от 217 страни.

Петте марки, които в най-голяма степен се облагодетелстваха от деня на пазаруването, включват имената на производителя на смартфони Xiaomi, следван от компанията за телекомуникационни услуги и смартфони Huawei, на производителя на потребителска електроника Haier, търговеца на мебели Linshimuye и японския производител на облекла Uniqlo, съобщиха от Alibaba.

Водещият търговец на смартфони в Китай – Хiaomi, е продал устройства на стойност 254 милиона долара, или близо 1.16 милиона смартфона, коментира вицепрезидентът на компанията Хюго Бара в социалната мрежа Twitter.

По време на 24-часовия маратон вчера са били продадени 1.2 милиона електроуреди за дома, 3 милиона осветителни тела и 50 000 нови автомобила.