Цената на петрола може да се понижи до 60 долара за барел, ако страните от ОПЕК не се съгласят на съществени ограничения в производството на срещата си във Виена през тази седмица, прогнозират спецалисти.

Фючърсите на петрола тип брент се понижиха с 34% от пика им през юни и достигнаха 76.76 долара за барел на 14 ноември. От тогава насам суровината възстанови част от изгубеното до 80 долара за барел.

Специалистите обаче са единодушни, че петролът може да продължи да поевтинява до нови многогодишни най-ниски нива, ако ОПЕК не се споразумеят за намаляване на производството си поне с 1 милион барела на ден.

„Пазарът най-вероятно ще постави под въпрос надеждността на ОПЕК и възможностите на картела да въздейства на световните петролни пазари, ако не станем свидетели на ограничаване на производството“, според Даниел Бат, специалист в Lupus alpha Commodity Invest Fund, цитиран от Bloomberg.

„Това може да изпрати цената на петрола до нива от около 60 долара за барел“, допълва още анализаторът. Специалистите са разделени в очакванията си за решението на ОПЕК.

Цената на петрола се понижава от лятото, когато започна нарастване на производството, основно от САЩ. Това, в съчетание със забавянето на търсенето на суровината в Европа и Азия, до голяма степен предопредели срива в цената на черното злато.

В резултат на горепосочените фактори, по-малко намаляване на производството – от примерно 500 000 барела на ден, може и да няма достатъчно сила, за да ограничи спада в цената на суровината.

Според Дъг Кинг, инвестиционен стратег в RCMA Capital, цената на брента ще се понижи до 70 долара за барел, дори и ако видим намаляване на производството от страна на ОПЕК с 1 милион барела на ден.

Специалистът е на мнение, че невъзможност за достигане на споразумение сред членките на ОПЕК ще инициира бърза и рязка обезценка на петрола към 60 долара за барел.