Израелска компания твърди, че е разработила технология, благодарение на която батерия на телефон може да се зареди за 30 секунди, а батерия на електрически автомобил за няколко минути.

Компанията от Тел Авив StoreDot обяви, че използва нанотехнологии, за да синтезира изкуствени молекули и така е създала батерия, която може да складира много повече енергия, както и да я акумулира много по-бързо.

Прототипът, над който те работят в момента, е прекалено голям, за да бъде ползван в мобилен телефон, но компанията счита, че до 2016 година ще бъде готова с по-малка по размер батерия.

Виж още: Най-добрите поръчкови смартфони iPhone

„Това са нови материали. Те никога не са били създавани преди,“ казва Дорон Майерсдорф, основател и изпълнителен директор на

StoreDot. Сред инвеститорите в компанията е Роман Абрамович.

До сега компанията е набрала 48 млн. долара в два тура на инвестиции, като е подкрепена и от голям производител на мобилни телефони, чието име не издават, знае се само, че е от Азия.

Батерията ще може да зарежда телефон за 30 секунди. Компанията трябва да работи по намаляване на размера й, както и по увеличаване на живота й. Целта е тя да може да бъде презаредена около 1500 пъти в рамките на 3 години.

Предполага се, че новата батерия може да оскъпи един телефон със 100-150 долара.