Времето, в което производителите на мобилни телефони се надпреварваха кой ще създаде най-малкия телефон, е далеч зад нас, като днес те се конкурират кой ще представи смартфона с възможно най-големия екран.

Виж още: 9 от най-добрите смартфони на годината

Ето и кои са петте най-добри смартфона, влизащи в новосъздадената от около две години категория фаблети (нещо средно между смартфони и таблети).

1. Samsung Galaxy Note 4

Излезлият съвсем скоро на пазара смартфон е четвърто поколение на устройството, което се приема за пионер в класа на фаблетите. Той е с 5.7-инчов Super Amoled-дисплей, който е най-добрият на пазара в момента.

Устройството позволява да се работи с две приложения на екрана, както и да се отварят много прозорци и приложения едновременно. Той разполага и с писалка, която е многофункционална и позволява да се водят записки.

Смартфонът има 16-мегапикселова камера с опитчна стабилизация.

Това прави Note 4 най-добрият фаблет на пазара в момента, според изданието Yahoo! Tech.

2. Apple iPhone 6 Plus

Това е първият смартфон в категорията фаблети от Apple, като той се оказва добре приет от потребителите до момента. Разполага с 5.5-инчов дисплей, което е с 2 инча повече, в сравнение с първия смартфон на компанията, представен през 2007 година.

Смартфонът също така е първият и единствен от серията, който разполага с 8-мегапикселова задна камера с оптична стабилизация, което позволява заснемане на качествени снимки, дори и при движение.

3. Nokia Lumia 1520

Това е най-добрият смартфон с операционна система Windows на пазара в момента. Той е с огромен 6-инчов дисплей, като най-сериозната му отличителна черта е 20-мегапикселовата камера с оптична стабилизация и възможност за обработка на снимките със специален софтуер.

Фаблетът разполага с добри технически характеристики, като сред малкото му недостатъци са ограниченият брой приложения, предназначени за операционната система Windows.

4. LG G3

Смартфонът е с 5.5-инчов дисплей.

Разполага с операционна система Android KitKat, както и възможност за едновременна работа с няколко приложения на екрана. Камерата му е 13-мегапикселова и също е с оптична спабилизация.

Моделът среща известни критики за разположените бутони за регулиране на звука и изключване на гърба му, което затруднява много от потребителите.

5. OnePlus One

Този фаблет попада сред избора на изданието най-вече заради ниската си цена. Срещу 300 долара потребителите ще получат 5.5-инчов дисплей и технически характеристики, присъщи за двойно по-скъпи смартфони.

Поради голямата му популярност и търсене компанията все още среща трудности по предлагането му.

6. Google Nexus 6

Моделът е с 6-инчов дисплей - значително по-голям от предходните поколения Nexus. Сред основните му предимства са това, че той ще е първият смартфон в света с новата операционна система Android 5.0 Lollipop.

Собствениците на фаблета ще получават първи и новите ъпдейти на операционната система.

Фаблетът е с 13-мегапикселова камера с оптична стабилизация.