25 тона боклук на час ще бъдат преработвани в бъдещия завод за отпадъци на София. Строителството му трябва да приключи до август 2015 г. „Очаквам от изпълнителите интензивна работа и спазване на качеството и сроковете, ще продължа да следя работата по проекта”, заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от вестник "Монитор".

Тя поиска повече работници, които да се включат в строителството, а до Коледа трябва да бъдат покрити три от основните сгради. „В момента ни притеснява строителството на приемната сграда и на подземните инженерни мрежи в завода”, заяви кметицата. Тя обаче смята, че има реален шанс изпълнителите да си свършат работата в срок.

В завода ще се карат само битови отпадъци, които ще се сортират ръчно. След това боклуците ще се третират биологично, ще се сушат и накрая от тях ще се произвежда RDF гориво. Всяка година в завода трябва да влизат за преработка 410 000 т боклук.

От тях трябва да се произведат 154 000 тона гориво, което ще се използва в „Топлофикация София”. Благодарение на това може да бъдат заместени около 10-12% от ползвания в момента природен газ, което ще повлияе и на цената на топлинната енергия. Плановете на общината са след 3 години 30% от столичани да се топлят от отпадъци.

Според анализа на Европейската инвестиционна банка, това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 г.

Цената на двата етапа на интегрираната система за преработка на софийския боклук - депо, компостираща инсталация и завод за механично и биологично третиране, е 360 млн. лв. От тях 256 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”.

Първата част на системата включва изграждането на депо и компостираща инсталация за преработка на храни и зелени отпадъци. В нея вече се прави ток от полусухи храни - салами и сирене, и от останалите манджи от детските градини и училищата. Инсталацията може да произвежда 600 мегаватчаса ток на година. Той ще е достатъчен за годишното потребление на 1600 домакинства.

От юни до сега продаденото електричество на ЧЕЗ е за над 100 000 лв. Листата, шумата и клоните стават на тор в инсталацията на Хан Богров. Годишно в нея могат да се преработват 24 000 тона зелени боклуци, от които се получават 14 000 тона компост.

„Полученият тор е от най-високо качество и ще се продава на земеделски производители или ще се ползва за наторяване на парковете и градините в столицата”, обясни шефът на завода Николай Савов. Той се похвали, че вече има интерес от фирми за компоста, но общинският съвет трябва да определи цената.