Пол Тюдор Джоунс II е президент и основател на Tudor Investment Corporation, включен е в класиката на Jack D. Schwagers "Магьосниците на пазара". Интервюто е проведено в офиса на Пол Джоунс в Гринуич, Кънектикът на 13 януари, 2000 г.

Можете ли да опишете накратко биографията си?

Отидох в гимназия в Memphis University school. Баща ми бе завършил Virginia Law Schoolе, така че той ме насочи към Университета във Вирджиния. Бях във Вирджиния от 1972 г. до 1976 г., специалност икономика и времето, което прекарах там, беше чудесно.

Аз наистина обичах University of Virginia. Завърших и отидох да работя при Eli Tullis, който бе от Ню Орлиънс и също бе завършил във Вирджиния. Той бе спекулант на памук, може би най-големият спекулант на памук, той ми даде работа на бившата нюъоркска борса за памук и аз започнах буквално две седмици, след като бях завършил училище. Така попаднах на фючърсните пазари.

Какво предизвика интереса ви в търговията?

Отидох в Ню Йорк и видях пода на стоковата борса, имаше такава енергия там и толкова много вълнение, че аз знаех, че това е мястото за мен. Винаги съм харесвал динамизма и борсата изглеждаше като идеалния дом за мен.

Как бихте описали вашата философия на инвестиране?

Мисля, че съм най-консервативният инвеститор на земята в смисъл, че абсолютно мразя да губя пари. Моят дядо ми каза още в много ранна възраст, че си струва само онова, което можеш да осребриш утре, така че концепцията за печалба от акции а ла Бил Гейтс е просто анатема за мен и това е една от причините винаги да съм харесвал фючърсния пазар толкова, защото обикновено можеш да продадеш (осребриш) всичко буквално за няколко минути.

Винаги можеш да придобиеш ликвидност, ако искаш. Бих казал, че инвестиционната ми философия е да не предприемам голям риск, това означава, че няма причина да взимаш голям ливъридж.

Как оценявате доходността си?

Трябва да се сравнявате с най-добрите трейдъри в историята. Ако даден трейдър постигне поне два три пъти средната им годишна възвръщаемост, то той е много добър, това е, което се опитвам да правя.

Какво конкурентно предимство имате като трейдър?

Тайната на успеха от търговска гледна точка е да имаш постоянна и неутолима жажда за информация и знания. Защото мисля, че има определени ситуации, в които можем напълно да разберем какво мотивира всеки купувач и продавач и да си изградим доста добра представа за това какво ще се случи.

Колко бе голям вашият фонд, когато започнахте и колко пари управлява вашата компания сега?

В момента имаме около пет или шест милиарда долара под ръководството на няколко големи трейдъри, включително и аз. Още през 83-та започнахме с $ 300 000.

Харесва ли ви да управлявате толкова много пари?

Аз не обичам управлението на всички тези средства. Колкото по-малка е сумата, толкова повече можете да направите, защото няма слипидж и има по-голяма ликвидност.

Имаше много публикации, че през 1987 г. сте правили между $ 80 млн. и $ 100 милиона повече от всеки друг на Wall Street. Това как ви накара да се чувствате?

По това време бях достатъчно млад, за да се насладя на това. Бях в началото на 30-ата си годишнина и беше вълнуващо, но колко по-остаряваш, започваш да осъзнаваш, че в края на деня сумата, която притежаваш, няма абсолютно никакво влияние върху това как се чувстваш за себе си и за качеството ти на живот.

Превръща се в много плиткa мярка за стойността на човек. Имам страхотна жена и четири големи деца, сега това ще бъде моето върховно постижение.

Имало ли е някога по-голям риск на фондовите пазари от сега?

Малко е смешно, но аз всъщност не съм най-подходящият човек да попитате за фондовия пазар. Нашата компания е просто група от 280 души, всички от нас са обединени под една и съща цел, млади професионалисти с деца, като цяло много консервативни.

Пак казвам, че за мен концепцията за притежаване на акции е анатема поради факта, че винаги искам да съм ликвиден, така че много от нашите инвестиции обикновено са в неща с много кратък живот, подобно на дериватите, не притежаваме запаси. Така че ,колкото до риска на фондовия пазар, мисля, че не е моя основна компетентност.

Коя е най-добрата и най-лошата година, която някога сте имали?

Най-лошата ми година е вероятно 1993. Направих възръщаемост от 1.6% само. Никога не съм имал по-лоша година. А най-добрите ми години, ами за щастие си забих зъбите в два големи мечи пазара, през '87-ма и мечия пазар през 1990 г. в Япония и няма съмнение, че съм малко пристрастен към тях.

Направих възвръщаемост от около 200% през 1987 г. и между 80% и 90% през 1990 г. Работил съм по 80 часа на седмица и естествено, го правех със съзнанието, че съм номер едно. Всичките ми приятели са в бизнеса и аз им желая всичко добро, но всеки си има състезателен дух.

Вие сте повече мечка или бик?

Мечка, мисля.

Какво мислите ще се случи с вашата компания, когато се пенсионирате?

Мога да бъда прегазен от камион утре сутрин и компанията ще продължи по същия начин и няма да загуби ритъм. Имаме най-добрият бизнес модел, който съществува за правене на това.

Нека играем една игра на асоциация на думи. Ще кажа една дума, а вие казвате, каквото ви идва на ум.

Технически анализ.

Над половината от парите, които съм направил през живота си.

Фундаментален анализ

Останалата половина.

На кой залагате повече?

Вероятно на техническия анализ.

Ефективен пазар

Няма такова нещо!

Long Term Capital Management (Дългосрочно управление на активи)

"Икар".

Black Monday (Черният понеделник)

Това е като да гледаш природно бедствие отстрани.

Уорън Бъфет

Неговото отвращение за плащане на данъци го направи велик инвеститор.

Деца

Най забавното нещо, което някога ще Ви се случи.

Обкръжение

Второто от най-забавните неща, които някога ще Ви се случат.

Day Traders

95% губещи.

Wall Street

Последната велика граница. Отидох там с нищо. Можеш да отидеш там с нищо и да направиш всичко, което искаш да направаш.

С какво мислите, че ще бъдете запомнен?

Аз не мисля, че някой ще ме помни.

С какво се надявате да бъдете запомнен?

Мисля, че най-голямото наследство на Теди Рузвелт е националната система от паркове, така че на микро ниво всичко, което мога да направя за опазване на природните ресурси, ще бъде най-доброто наследство, което мога да оставя за децата ми.