Най-малко 40 души бяха арестувани през нощта срещу понеделник до правителствения комплекс в Хонконг, където станаха поредните сблъсъци между демонстрантите и полицията. Не по-малко от четирима служители на реда са били ранени, съобщи местната радиостанция RTHK.

В неделя вечерта край сградата на местната власт се появиха стотици демонстранти. С поставени респираторни маски, защитни очила и каски, те се опитаха да проникнат вътре. Полицията употреби гумени палки и газов спрей.

Много от демонстрантите останаха в зоната на протеста до сутринта, като блокираха подходите към комплекса. Във връзка с това бе решено да се спре работата в правителствената сграда. Отменени бяха всички събития, а на държавните служители бе наредено да не идват в офисите.

Проявите на продемократичните активисти продължават вече над два месеца. Те искат от Пекин да отмени ограниченията за избор на глава на администрацията на специалния район Хонконг през 2017 година и да осигури свободен и всенароден характер.

Под тези лозунги студентите станаха инициатори на масови демонстрации, чийто връх бе през първата половина на октомври. Тогава по улиците излязоха десетки хиляди жители, припомня БГНЕС.