Освен, че е основател на най-голямата компания за търговия с облекла в света Амансио Ортега вече може да се похвали и с титлата на най-богат земевладелец във Великобритания.

Като ръководител на Inditex, 78-годишният испанец е собственик на марки като Zara, Massimo Dutti, Bershka и Pull and Bear. Благодарение на същите тези марки той е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние оценявано на 61.6 млрд. долара.

Синът на железопътен работник обаче е проницателен бизнесмен и е инвестирал толкова средства в имоти в Лондон, че е на път да изпревари Херцогът на Уестминстър като най-богатият собственик на земя във Великобритания.

В класацията на Estates Gazette на най-големите инвеститори в имоти за 2014 г. Ортега заема шестото място, или с една позиция преди Херцога, който притежава 300 акра от Мейфеър и Белгрейвия, и голяма част от улица Окфорд чрез Grosvenor Estates.

Според класацията Ортега е похарчил 1.02 млрд. долара за имоти в Лондон през последната година, като голяма част от парите са били дадени за Devonshire House, огромна зала на Пикадили срещу Green Park. Сградата е струвала над 623 млн. долара. Ортега също така е купил няколко търговски площи в намиращата се наблизо търговска улица Оксфорд.

В класацията се взема предвид и личното състояние, така че макар инвестицията на Херцога на Уестминстър от 4.3 млрд. долара във Великобритания е по-голяма от тази на Ортега неговото общо състояние е по-малко като възлиза на 13 млрд. долара.

Ортега и неговата бизнес партньорка и първа съпруга Розалия Мера отварят първия магазин Zara през 1975 г.

Мера, която впоследствие се развежда с Ортега, почина от сърдечен удар през миналата година на 69-годишна възраст, оставяйки своя дял в Inditex на дъщеря си Сандра.