През тази година станахме свидетели на понижение в средните продажни цени на смартфоните и особено при тези от най-висок клас. Причината – засилената конкуренция между производителите в условията на липса на сериозни иновации.

Един клас обаче, макар и широко популярен сред потребителите, се размина със съществено повишение в качеството на предлаганите смартфони – този на евтините смартфони.

И макар всички водещи производители да заявиха сериозни намерения да присъстват в ниския ценови сегмент (където ще е съсредоточен ръстът в продажбите през следващите години), техническите характеристики на евтините модели не отбелязаха съществено подобрение.

Разочароващо, според специалисти, е да се види, че смартфоните в ценовия диапазон 180-250 долара често са без възможност за работа с LTE мрежи (Moto E и новия Moto G) , както и с дисплеи с не особено висока резолюция (HTC 510 и LG G2 Mini).

През следващата година обаче това ще се промени. Моделите от този ценови диапазон ще могат да работят с мрежи от следващо поколение, като в същото време ще разполага с дисплеи със значително по-висока резолюция.

До голяма степен това ще се постига благодарение на новопредставените евтини чипове от компании като Qualcomm – в лицето на новата серия чипове Snapdragon 200, използвани в евтините смартфони като Moto E и Lumia 535.

Тези чипове за пръв път ще дават достъп до LTE-мрежи, като ще бъдат използване в нови модели смартфони и таблети, представени през първата половина на следващата година.

Qualcomm няма да е единствената компания, която ще предложи евтини чипове. Подобни конкурентни чипове има и от компании като MediaTek, които съдействат за спада в цените на смартфоните.

„Възможно е да видим смартфони в рамките на 50 евро през следващата година“, коменитра Ерик Николас, мениждър в мобилния оператор Orange, цитиран от Bloomberg.

Устройствата, базирани на чиповете Snapdragon 210, могат да поддържат 8-мегапикселови камери, снимащи видео във HD-формат, както и дисплеи с резолюция 1280 х 720 пиксела.

Те също така ще могат да се зареждат бързо с включената възможност Quick Charge 2.0, достъпна в момента единствено за смартфоните от висок клас.

Понижилата се цена на дисплеите също ще съдейства за това евтините смартфони да са с по-добри технически характеристики. Средната цена на 5-инчовите IPS-дисплеи се понижи с 44% през август спрямо същия месец на миналата година - до 14 долара, според данни на NPD DisplaySearch.