Конгресът на САЩ одобри вчера годишен законопроект за политиката на отбраната, който разрешава американско обучение на иракски и сирийски сили, воюващи с "Ислямска държава" и определя общи разходи за отбрана 577 млрд. долара, включително 64 млрд. за войни в чужбина, предаде БТА, като се позова на информация от Reuters.

Сенатът одобри законопроекта и го изпрати на президента Барак Обама за подпис. Камарата на представителите гласува миналата седмица текста, който определя политиката на отбраната и одобрява разходите за 2015 финансова година, която започна на 1 октомври.

Законопроектът одобри базисен бюджет на Пентагона от 496 млрд. долара в съответствие с искането на Обама, плюс близо 64 милиарда долара за конфликти в чужбина, включително войната в Афганистан.

Той също така одобри 17.9 млрд. долара за работата на министерството на енергетиката по ядрените оръжия.

Мярката официално одобри плана на Пентагона да провери, обучи и екипира умерени сирийски опозиционни военни сили, които да воюват срещу "Ислямска държава", да защитават сирийския народ и да създават условия за прекратяване на гражданската война в
Сирия чрез преговори.

Одобрена бе и американската военна програма за обучаване и подпомагане на иракските кюрдски сили, воюващи срещу екстремистите от "Ислямска държава".