Известният в инвестиционните среди Бил Грос, до скоро ръководител на най-големият облигационен фонд в света, преди през септември да се присъедини към Janus Capital Group, смята, че Фед няма да бърза с повишението на лихвите, предвид спада в цената на петрола.

„Фед най-вероятно ще вземе под внимание поевтиняването на петрола“, коментира Грос пред финансовото издание Bloomberg. “Най-вероятно Фед ще се върне към тона си за продължителна политика на ниски лихви“, допълва още специалистът.

Нива на петрола под 60 долара създават сериозни дефлационни фактори и едва ли ще видим нива на инфлацията от около 2%, каквато е целта на резерва.

Това най-вероятно ще накара Фед да не бърза с повишението на лихвите в най-голямата световна икономика, след като вече прекрати програмата си по обратно изкупуване на облигации през октомври, смята Грос.

„Защо Фед би променил тона си относно лихвите, когато в САЩ са налице сериозни дезинфлационни фактори и целената инфлация от 2% няма да бъде достигната“, пита Грос.

В момента на пазара на корпоративни облигации има изключително ниска активност и инвеститорите търсят да пренасочат спестяванията си към „спасителни активи“.

„В момента всички се опитват да излязат през много малка врата“, коментира още Грос. Това според него създава сериозна волатилност на финансовите пазари.

Управляваният от Грос фонд в момента е регистрирал загуба от 0.6% през изминалия месец, което е било по-лош резултат от 71% фондовете в неговия сектор.