Онлайн продажбите на продукти на Apple в Русия са спрени вчера вследствие на силната обезценка на руската национална валута.

„Заради невероятните флуктоации в стойността на рублата, нашият онлайн магазин в Русия е спрян, докато ревизираме ценовата си политика“ обявиха от Apple.

Акциите на Apple поевтиняха с 1% на щатския пазар непосредствено след обявлението.

Поевтиняващата руска национална валута доведе до изключително нисока цена на смартфоните iPhone в Русия. Това накара Apple да затвори редица магазини в страната през изминалия месец.

Цената на iPhone се е повишила с 25%, според руската информационна агенция Лента.

Вчера рублата се понижи до нов исторически минимум спрямо долара, след решението на централната банка на страната да повиши нивото на лихвите до 17%. Поевтиняващата рубла и инфлацията бяха посочени като основна причина за повишението на лихвите. Седмица по-рано руската банка ги повиши до 10.5%.

Днес руската валута върна част от изгубеното, като се търгува при нива от 65.60, след като вчера поевтиня моментно до близо 80 рубли за долар.

От януари насам рублата е поевтиняла с около 60% спрямо долара. По-ниските цени на петрола на международните пазари са друг фактор, който оказва низходящ натиск върху руската национална валута.