Йената поевтинява в трети пореден ден спрямо долара, след като Централата банка на Япония запази безпрецедентните си стимули, вследствие на които японската валута поевтинява в пет поредни месеца.

Йената падна най-малко с 0.3% спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като скокът в цените на акциите в Азия ограничи търсенето на активи убежища.

Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха, след като Китай ревизира нагоре размера на икономиката си, която е най-големият търговски партньор на Австралия и Нова Зеландия.

Доларът върви към седмично повишение на фона на очакванията за по-високи лихви. Индекс, следящ волатилността на валутните пазари, пък отчете повишение в четвърта поредна седмица.

Йената падна с 0.4% до 119.30 спрямо долара, след като в предходните два дни бе поевтиняла с 2%. Йената изгуби 0.4% и срещу еврото - до 146.52. Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.2281 спрямо еврото.

Централната банка на Япония ще увеличава паричната си база с по 80 трлн. йени годишно (672 млрд. долара), обявиха днес от финансовата институция. Решението бе очаквано от повечето икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Икономиката се очаква да продължи да се възстановява с бавни темпове, докато последиците от увеличението на данъка върху продажбите през април намаляват, казаха от банката.

Йената пада с 8.5% спрямо долара от 30 октомври насам - деня преди Централната банка на Япония да обяви, че увеличава стимулите, за да се опита да помогне на икономиката да излезе от рецесия.

Валутата продължи да поевтинява и днес, след като азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific Index нарасна с 1.7%.

Австралийският долар поскъпна във втори пореден ден, след като официални данни показаха, че размерът на китайската икономика е бил 58.8 трлн. юана (9.45 трлн. долара) през 2013 г. Това е с 3.4% повече от първоначално обявените данни.

Австралийският износ за Китай е бил на стойност 142 млрд. долара през миналата година, което е близо два пъти повече, в сравнение с този за Япония.

Австралийският долар нарасна с 0.2% до 81.85 щатски цента, след като поскъпна с 0.5% вчера. Новозеландското киви се повиши с 0.4% до 77.93 щатски цента.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, се повиши с 0.1% до 1 122.36 пункта, след като преди това бе нараснал с 0.6% за седмицата. Индексът върви към осмо повишение в последните девет седмици.

Доларът е поскъпнал с 12% спрямо кошница от валути през 2014 г. Еврото пък пада с 1.5%, а йената губи 2.9%.

Индексът на волатилността на световните пазари на JPMorgan Chase & Co. бележи повишение от 40 базисни пункта през тази седмица до 10.05%, след като вчера достигна 10.12%, което бе най-високото му ниво от септември 2013 г. Индексът нараства от рекордно ниското си ниво от 5.28%, до което падна през юли.