Падащите цени на петрола, както и понижаващият се курс на рублата лишиха водещите имотни агенции в САЩ от едни от най-богатите и лоялни клиенти – руснаците.

Сделките на милиардерите и милионерите от Русия за луксозни имоти отвъд океана намаляха значително през пролетта, когато започнаха икономическите санкции срещу страната, информира CNN.

През последните години именно руснаците са отговорни за едни от най-големите сделки в сектора на недвижимите имоти в Ню Йорк.

Четете още: Какво ще се случи с цените на имотите през 2015 г.

Сред тях е и рекордната сделка за 88 млн. долара на пентхаус с прекрасен изглед към Сентръл парк. Имотът е закупен в края на 2011 г. от Дмитрий Риболовльов като подарък за дъщеря му Екатерина.

Други двама руски богаташи - Игор Крутой и Андрей Василов, закупиха имоти за съответно 48 млн. долара и 38 млн. долара.

Още: Невероятният живот на руския олигарх Дмитрий Риболовльoв

Руските купувачи са се отдръпнали и от пазара във Флорида, съобщават местните брокери. През 2012 г. най-голямата сделка там е за 47 млн. долара, осъществена от неназован руски олигарх. Две години по-рано отново Дмитрий Риболовльов купува имот за 95 млн. долара от Доналд Тръмп.

Малко по-късно стана ясно, че Риболовльов възнамерява да разруши имението заради плесен.

През 2011 г. руският милиардер Юрий Милнер закупи за 100 млн. долара еднофамилна къща в сърцето на Силициевата долина.

Вижте още: Най-красивите богати наследнички в Русия

Според брокери богатите руснаци ще се завърнат отново на пазара в САЩ. Това ще се случи веднага, след като те успеят да изтеглят парите си от Русия.

Факт е обаче, че руснаците вече имат нова любима дестинация, след като купуват все повече и повече луксозни имоти в Лондон.