Чуждестранните купувачи, и по-конкретно руските олигарси, бяха обвинявани, че завишават цените на лондонския имотен пазар, като изкупуват суперлуксозните имоти с цена от над 10 млн. паунда (17 млн. долара), но имотни агенти от английската столица твърдят, че пазарът на наеми отчита още по-голям ръст в интереса от страна на руски граждани.

Чуждестранните купувачи доминират на пазара на луксозни имоти от години, като търсенето се подхранва от богати чужденци, които търсят лондонски имоти като убежище за парите си.

Руснаците, по-конкретно, след кризата в Украйна, се опитват да скътат парите си в най-скъпите имоти в Лондон, но това не е нещо, което главният изпълнителен директор на London Central Portfolio Наоми Хийтън твърди, че вижда често.

"От наша гледна точна това не е новина. Няма някакъв видим ефект върху пазара в резултат на наложените санкции през април и в момента бих била наистина изненадана, ако новите санкции окажат ефект," казва тя.

"Само 51 имота с цена от над 10 млн. паунда са били продадени през миналата година, така че никога не е ставало въпрос за големи количества, а руснаците представляват едва 2% от купувачите," твърди тя.

И докато руснаците може да купуват много луксозни имоти в Лондон, те със сигурност наемат такива.

В момента повече руснаци, и по-конкретно студенти, наемат имоти в "легендарни райони" в Централен Лондон, отколкото хора от която и да било друга националност, според Хийтън.

Според Knight Frank чуждестранните купувачи се оттеглят от пазара на супер луксозни имоти в Лондон. Делът на чуждестранните купувачи на него е 47% от началото на годината, в сравнение с 64% миналата година и 73% през 2012 г.

Инвестициите от Европа и Русия намаляват през тази година, докато покупките от страна на британци се увеличават, според доклад на Knight Frank.

Мениджърът на клона на агенцията за луксозни имоти Greene & Co Алекс Доли твърди, че повечето руски студенти, които се преместват в Лондон, първо наемат жилища, а след това купуват.

"Виждаме все повече руски наематели. Тенденцията е, че те наемат жилище за първата си година в университета, а след това родителите им купуват жилище за втората година," казва той.

"Студентите наематели са много богати. Те са много добре финансово подкрепени от родителите си," добавя той.

Тази тенденция - първо да се наема, а после да се купува, е нещо, което от London Central Portfolio очакват да се засили, тъй като по-строгите санкции срещу най-големите руски купувачи може да ограничи олигарсите да закупуват още суперлуксозни имоти.