Лекото нарастване на цените на жилищата в големите градове ще продължи и през 2015 г. и ще бъде в рамките на 5 на сто. Това прогнозират от големите посреднически агенции за недвижими имоти, цитирани от в. Монитор.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” съживяването на търсенето ще продължи и през 2015 г. „Ще има леко покачване на цените в рамките до 5 на сто.”

„Очаквам бавното възстановяване на пазара да продължи”, прогнозира Тихомир Цаков от „Аристо”. - То ще бъде съпроводено с бавно и малко увеличение на цените.

Ще има повече ново строителство както покупки и на жилища преди завършването на грубия строеж на сградата.

Малко вероятно е да има раздвижване на пазара на наеми. Винаги има грижи с квартирантите и не са много хората, решаващи се да купят жилище с цел да го дават под наем”, смята той.

По думите му кризата в Русия ще удари силно сегмента на ваканционните имоти.

„Там предлагането ще се увеличи, защото на пазара ще излязат не само новопостроени жилища, но и много от руснаците ще искат да си продадат имотите у нас. Познавам руснак, дошъл преди време в София, който сега иска да си продаде къщата в едно село наблизо и апартамента в града. Не вярвам на мястото на братушките в скоро време да дойдат други чужди инвеститори”, прогнозира Цаков.

Според Наско Атанасов засега оттеглянето на руснаците от нашия пазар се усеща по-сериозно по Черноморието.

Засега няма кой друг да ги замести смята той.

От Bulgarian properties прогнозират, че през 2015 г. тенденциите на възстановяване ще продължат, като търсенето в най-големите градове ще върви нагоре. Предлагането на качествени имоти ще пада заради ниските обеми на ново строителство.

„Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите, защото цените вече са изключително атрактивни”, смята Полина Стойкова от Bulgarian properties. „През 2015 г. имотният пазар да бъде движен в голяма степен от български купувачи.

Търсенето ще бъде насочено основно към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в курортите. Очаквам също така много българи да се ориентират към покупка на имот в чужбина с цел инвестиция”, прогнозира тя.

Повечето сделки са до 50 000 евро

„Най-купуваните жилища през 2014 г. бяха новопостроените, и то на цена до около 50 000 евро в по-добрите квартали. Немалка част от сделките бяха с панелни апартаменти в периферните комплекси”, казва още Наско Атанасов от „Виктория инвест”.

„По информация на колегите от провинцията в Пловдив и Бургас например хората, изтеглили парите си от КТБ, са започнали да търсят да купят имот. Става дума за клиенти не от града под тепетата, а от околни по-малки селища. В София интересът е малко слаб. Може би се изчаква заради по-високите цени. В случаите със спасените депозити става дума не за големи суми, а за това с какво разполагат. Най-често около 30 000 - 40 000 евро”, казва брокерът.

Според него пазарът на наемите се влияе силно от икономическата ситуация в страната и движението на работната ръка. Няма индикация за промяна.