Над 2 млн. души у нас в момента живеят в панелни жилища. Повечето подобни сгради са на повече от 40-50 години.

Историята на панелните блокове у нас започва през 1958-1959 г., но масовото строителство датира от 1962-1964 година. По неофициални данни, над 50% от столичани живеят именно в подобни жилища.

Но защо толкова популярните панелки в България не фигурират на картата в САЩ? Наистина, историята помни и панелен комплекс в страната на неограничените възможности.

Комплексът е обитаван от 12 000 души, живели в 33 панелни сгради с 11 етажа. Разрушени са само 16 години след построяването им.

Какви са плюсовете и минусите на това да живеем в панелна сграда

Факт е, че цените на панелните жилища са по-ниски от тези на новото строителство. Данни на Форос сочат, че панелен апартамент в столицата може да се закупи дори и за под 600 евро/кв. м в отделни части на София.

Във Варна цените дори могат да достигнат и до 500 евро/кв. м, в Бургас до 400 евро/кв. м, а в Стара Загора - около 300-350 евро. В Шумен и Добрич пък цените варират от 220 до 350 евро/кв. м, в зависимост от квартала.

Част от купувачите ги предпочитат и заради по-малкия процент общи части, или иначе казано - плащаш за това, което получаваш. Факт, който при новото строителство не е налице, тъй като процентът на общите части може да надхвърли и 12-15%.

Панелните апартаменти са предпочитани заради по-големите стаи с правилни форми, които дават по-голям комфорт на обитаване, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

През последните години панелните апартаменти са предпочитан избор от купувачите на първи дом, тъй като те често разполагат с по-ниски бюджети, а им трябва по-голяма площ на обитаване. Така че панелните апартаменти са добра възможност за покупка на първи дом, който след това да бъде заменен с по-качествен, посочва Стойкова.

Вижте още: Най-голямата панелка в света

С плюсовете май сме дотук. След покупката на едно 30-40 или повече годишно жилище тепърва собствениците започват да инвестират в него. Примерите за това са много: евентуална смяна на дограмата, вратата, саниране, козметичен или цялостен ремонт, но въпреки това проблемите остават.

В случай, че сте закупили подобен имот с кредит, замисляли ли сте се на колко години ще е апартаментът ви, след като го изплатите? А каква ще е неговата цена тогава и може би по-важното – кой ще изяви желание да го купи?

Зачестилите проблеми с асансьорите в страната са факт и при панелните сгради. Въпреки изискванията – част от тях са морално остарели, а пари за ремонти или подмяната им не се намират от обитателите на съответния вход.

Именно и поддържането на входните пространства е друг голям проблем, като се започне от изхвърлените на нерегламентирани места боклуци, наличието или липсата на хигиенист, плачевното състояние на стълбището и входната врата на блока.

Разбира се, трябва да се има пред вид състоянието на сградата, нейната възраст и нужда от големи ремонти. Това в голяма степен важи обаче за всички сгради старо строителство, не само за панелните, посочва и Полина Стойкова.

Голям минус на панелните сгради е големият брой жилища в тях и съответно живущи, което прави трудна организацията по поддръжката и ремонтите, както и увеличава възможността за неспазване на реда и замърсяване на общите части.

И тук обаче може да се направи паралел с големите блокове ново строителство, които след години биха могли да имат сходни проблеми, според изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Т.е. дискусията за или против панелните жилища може да се разглежда по-общо и да се запитаме как се отнасяме и как поддържаме сградите, в които живеем, допринасяме ли за по-добра среда на живот и помагаме ли да запазят своята стойност, завършва Стойкова.

Ако сте горд собственик на панелно жилище, решението може би е едно – саниране, но не поотделно, а на целия блок. Това би удължило живота му, а също така ще намали и разходите ви за ток и парно заради подобрената енергийна ефективност на сградата.