Не много отдавна (преди 7-8 години) България бе на едно от челните места в света по преки чуждестранни инвестиции на глава от населението. За 2006 г. сме 10-и в света и 3-и в Европа, а година по-късно на 2-о място в света и 1-и в Европа.

Е, кризата, бизнес средата, съчетана с политическата несигурност в страната, както и много други фактори, като нивото на корупция например, си казаха думата и в страната влязоха 8 млн. евро чужди инвестиции през май - последния месец, за който има данни от БНБ.

За сравнение - за период от три години (2006-2008 г.) годишните инвестиции у нас са над 6 млрд. евро. За последните десет години у нас, по данни на БНБ, преките инвестиции възлизат на 35 млрд. евро, или по 290 млн. евро месечно.

Така, вместо да вървим напред и нагоре, ние правим крачка, или по скоро крачки, назад и падаме в почти всички престижни класации. Или както е казал народът: доверието (в случая икономика на страната) се гради с години, а се срива за секунди.

Е, може би не е за секунди, а за минути. Минути, в които се взимат погрешни решения и години, в които бездействието в една или друга сфера ни отвеждат до нивото, на което сме в момента.

Днес, не без помощта и на някои от най-добрите икономисти в страната, ще се спрем на част от проблемите пред България. Проблемите, които ще трябва да бъдат разрешени в идните години, за да можем да направим страната ни едно по-добро място за живот. Живот, който ще водим както ние, така и децата ни, а също и техните деца.

Проблемите ще разделим на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни, като част от тях вече са до болка познати на обществото.

Ето ги и тях:

Корпоративна търговска банка (КТБ)

Една от най-стабилните и печеливши банки в страната затвори неочаквано врати на 20 юни. По данни от доклада на квесторите на финансовата институция, депозитите от граждани и предприятия към 30 юни са 5.62 млрд. лв., като спрямо края на май месец е отчетен спад от 630.7 млн. лв.

Препоръка от страна на Брюксел вече ни подтиква да започнем изплащането на гарантираните депозити от 196 000 лв. - или 100 000 евро. Дори и след приспадане на големите влогове обаче, сумата, която следва да бъде изплатена (3.6 млрд. лв.), е по-голяма от натрупаното във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, възлизащо на малко над 2 млрд. лв.

По информация от КНСБ над 100 хиляди работници са потърпевши от проблемите около КТБ. Тук, освен граждани с депозити, можем да сложим пенсионери, фирми, които не могат да спазват договорите си, а също и да изплащат заплати и осигуровки.

Откъдето идват и другите проблеми, които ще споменем по-долу.

Решението според Profit.bg: Отделянето на активите на банката като добри и лоши, както бе направено с португалската банка в затруднение Banco Espirito Santo.

Междуфирмена задлъжнялост

Проблемът не е от днес или вчера. Проблемът е от няколко години, но цифрите стават все по-внушителни, като се говори за милиарди левове. Като добавим и Корпоративна търговска банка, където доста фирми държат своите средства, той продължава да се разраства.

Т.е. влизаме в един омагьосан кръг, от който излизането ще е дълго и трудно.

Решението според Profit.bg: Приемането на закон, с който да се постави праг от максимум 30 дни за плащане на задълженията.

Липсата на растеж и работни места

Липсата, или по-точно понижението на чуждестранните инвестиции, води и до липса на работни места, а също и малък, или по-скоро недостатъчен, растеж на икономиката ни.

Безработицата в страната ни вече е 13%, по данни на НСИ, като при мъжете тя е 13.9 на сто, а при жените – 12%.

По данни на КНСБ над 23% от домакинствата у нас живеят под прага на бедността. Това е и една от причините все повече хора да търсят препитание в чужбина, за което ще говорим по-долу.

Решението според Profit.bg: Подобряването на бизнес средата и осигуряването на нови работни места не става от днес за утре. Нужна е стратегия, чрез която България да се превърне в привлекателна дестинация за инвестиции.

Нужно е да се обърнем и към секторите, където е отчетен ръст през годините, като например производството на авточасти, а също и към по-богатите страни. Нужна е и реклама на страната ни във водещите световни финансови медии.

Ниска събираемост на приходите в НАП

Решението според Profit.bg: Не едва държава по света прибегна до лотарии за подобряване на събираемостта на данъци. Примерът: плащаш, получаваш касова бележка и участваш в лотария за парични награди.

Същевременно неплатените данъци, а също и осигуровки от дадено лице, могат да доведат до спирането на определени услуги за него.

Корупция

От 1995 г. насам у нас почти липсва напредък по отношение на борбата с корупцията, смятат от фондация „Херитидж” и списание „Уолстрийт Джърнъл”. Оттам ни отреждат 61-о място по икономическа свобода и 28-о в Европа.

Българската демокрация е възпрепятствана от липсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция, смятат авторите на изследването.

Решението според Profit.bg: Съкращения в държавната администрация, разработване на електронно правителство, увеличения на заплатите в професиите, податливи на корупция, увеличен брой камери и добра работа на съдилищата по този въпрос.

Енергетиката

Това е една от дупки, която предстои да се пълни не само от служебното правителство, но също и от тези след него.

Решението според Profit.bg: Приватизация на държавните компании, а докато това се направи – пълна отчетност на държавните дружества. Анализ от необходимостта от 7 блок на АЕЦ Козлодуй, както и неговата цена.

Образование, здравеопазване, пенсионна система

За всеки е различно – за хората с деца образованието е на първо място, за нашите родители пък пенсията, която ще получават. За всички обачездравето е от съществено значение.

Решението според Profit.bg: Реформи, реформи, реформи. Защото без тях – кой ще учи децата ни, кой ще ни лекува и кой ще доживее, за да получава пенсия у нас.

Жилищен фонд

Голяма част от панелните сгради в страната са на възраст около 40-50 години. Това неизменно ще доведе до огромни проблеми през идните години и то при положение, че се опазим от природни бедствия като силни земетресения.

Решението според Profit.bg: В страната вече действа фонд „Енергийна ефективност“, но това не е достатъчно. Нужна е държавна политика по този проблем, за да не се окаже твърде късно неговото разрешаване.

Емиграцията

Близо 3 млн. са вече българските емигранти. Цифрата е особено стряскаща и нищо чудно прогнозата на НОИ за България до 2050 – 2060 г. да се сбъдне. А тя е: населението на страната може да достигне 5.5 млн. души.

Решението според Profit.bg: Решението на голяма част от проблемите по-горе не само, че ще спре емигрантите, но и ще върне част от тях по родните им места.