Лошите климатични условия и проливните дъждове са една от причините за амортизирането на старите панелни блокове в страната. Те все по-често се наводняват, елементи от тях се чупят и падат. Това е опасно както за живеещите в тях, така и за минувачите.

Хиляди панелни блокове в цялата страна са в окаяно състояние и се нуждаят от ремонт. Повечето от тях са строени в средата на миналия век, а сега ежедневно създават проблеми - течове, пукнатини и падащи панели. В края на май двутонен панел падна от покрива на блок в Лом и почти срути терасата под него.

Случайно инцидентът се размина без жертви, тъй като апартаментът и този под него са необитаеми. Подобна е и ситуацията в блок, който се руши в комплекс "Лазур" в Бургас. В него има наводнени етажи, петна от мухъл и влага, пропита по стените.

Най-доброто решение е санирането, но повечето хора нямат пари за такава инвестиция, посочва ТВ7.

Вижте още: Най-голямата панелка в света

Много от старите панелки в страната са и опасни за преминаващите, защото елементите от тях се разпадат. В тези случаи общината пише предписания на собствениците да ремонтират опасните сгради.

"Собствениците имат ангажимент да оправят своята собственост, ние само даваме предписания със съответните срокове. До края на годината всички обекти трета категория и нагоре трябва да имат технически паспорти, което ще реши много проблеми", заявява зам.-кметът по строителството на Бургас Костадин Марков.

Най-сигурният начин за избягване на подобни инциденти е поддръжката и санирането на блоковете, категорични са експертите.