Рекорден брой жени и представители на етническите малцинства в САЩ стават част от новия Конгрес, който встъпва в длъжност утре, съобщава БГНЕС.

Новият състав на Конгреса се формира от резултатите от междинните избори през ноември миналата година, като в него за първи път ще работят тъмнокожи американци и от двата пола. Те ще представляват както демократите, така и републиканците.

Сред законодателите ще има 104 жени. От тях 84 са в Камарата на представителите, а останалите 20 в Сената.

В Конгреса ще влязат 96 представители на етническите малцинства, което е 18% от общия брой законодатели. В долната камара ще има 44 чернокожи американци, 34 латиноамериканци, 10 азиатци и двама представители на коренното население - индианците Том Коул и Бен Луджен.

В горната камара ще има двама афроамериканци, трима латиноамериканците и един законодател с азиатски произход.

Балансът на силите в Капитолия в момента не е в полза на демократите, които контролират Белия дом. В Камарата на представителите републиканците имат 246 мандата срещу 188 за демократите.

Едно от местата все още е вакантно заради оставката на републиканския конгресмен от щата Ню Йорк Майкъл Грим, който наскоро се призна за виновен за укриване на данъци. Републиканците притежават 54 места в Сената, а демократите 44 места.