За първи път в историята щатските компании държат над 2 трлн. долара кеш в чужбина, според нов анализ, който чертае мрачно бъдеще за това дали тези пари ще се върнат в САЩ и за ограничения икономически ефект, който ще окажат, дори и ако това стане.

Корпоративният кеш е достигнал 2.1 трлн. долара, което представлява шесткратно увеличение за последните 12 години, според Capital Economics.

Общата сума вече е по-голяма от кеша, който щатските компании държат в САЩ, възлизащ на малко под 1.9 трлн. долара, според последните данни на Федералния резерв.

Тези цифри със сигурност ще привлекат вниманието на Вашингтон, където от години се обсъждат така наречените мерки за репатриране, които биха позволили на компаниите да върнат парите си в САЩ при драстично намалени данъчни ставки.

Новият Конгрес, контролиран вече от републиканците, се очаква да се заеме бързо с този въпрос, когато се събере през януари.

Според нализа на Capital обаче, има малко поводи за оптимизъм. По време на данъчната ваканция през 2004 г. "повечето от парите са били използвани за изплащането на дивиденти или за обратно изкупуване на акции вместо за увеличаване на инвестициите."

Доклад от Конгреса показва, че най-големите компании, които са се възползвали от облекченията върху върнати 360 млрд. долара през 2004 г., са закрили нетно 20 000 работни места и че данъчната ваканция е струвала на хазната 3.3 млрд. долара.

Технологичните и фармацевтичните компании държат най-много средства в чужбина, като делът им е общо 30%.

САЩ е една от малкото страни, които облагат данък корпоративна печалба в световен мащаб вместо само печалбата на дадена компания в САЩ. Това е ясен стимул за компаниите да държат печалбите си извън САЩ и това е малко вероятно да се промени, се казва в доклада.

Дори и ако данъчното законодателство бъде облекчено, е малко вероятно върнатите в САЩ пари да дадат значителен тласък на икономиката.