Кешът на Apple, който е на стойност 147 млрд. долара, съставлява 10% от всички пари в брой, притежавани от щатските компании, според Moody's Investors Service.

Делът на Apple се е увеличил от 9.5% в края на 2012 г., пише CNBC.

Щатските компании са притежавали общо 1.48 трлн. долара кеш към 30 юни 2013 г., което е с 2% повече в сравнение с предишната рекордна сума от 1.45 трлн. долара, отчетена в края на 2012 г.

Проучването включва 1 067 нефинансови компании, базирани в САЩ, които имат присъден рейтинг от Moody's.

Компаниите в технологичния сектор имат най-много кеш, като първенците там са Apple, Microsoft, Google и Cisco, които разполагат общо с 329 млрд. долара.

Въпреки това кешът на Apple е близо два пъти повече от този на Microsoft, например, която разполага със 77 млрд. долара.

В последните 18 месеца Apple се активизира по отношение на връщането на част от парите на акционерите. През април компанията обеща да похарчи 60 млрд. долара за обратно изкупуване на акции до края на 2015 г. До юни бе купила обратно свои акции за 16 млрд. долара.

Някои акционери, между които и милиардерът Карл Айкан, смятат, че компанията трябва да прави повече в тази насока. Айкан разкри, че е имал среща с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, на която го е призовал да увеличи размера на програмата за обратно изкупуване на акции до 150 млрд. долара.

Айкан обяви през август, че ако Apple обяви по-мащабна програма за обратно изкупуване акции, цената на книжата ще достигне 700 долара на акция. Акциите се търгуваха на цена от около 487 долара вчера.

След технологичния сектор с най-много кеш разполагат секторът на здравеопазването и фармацевтичната индустрия, според Moodys. Pfizer, например, разполага с 50 млрд. долара.

Автопроизводителите също са сред най-богатите компании, като Ford Motor и General Motors имат 27.7 млрд. долара и 26 млрд. долара кеш, респективно.